Nu trecutul politic este problema lui Mihalache, ci călcatul în picioare al Parteneriatului cu SUA

| 27 noi, 2014

Dan Mihalache l-a atacat inclusiv pe ambasadorul SUA, cel care declarase că  modificarea legii ANI ar fi o idee neinspirată, întrucât ar fi putut duce la rediscutarea sau chiar la anularea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

În ultimele zile, echipa lui Klaus Iohannis a fost curpinsă de o adevărată frenezie. Nu ca urmare a vreunui program răsărit sau a vreunei strategii care ar urma să sublinieze coordonatele mandatului prezidențial pe care Klaus Iohannis îl va prelua începând cu 21 decembrie, ci pe motiv de… funcții.

Citeşte şi: Vasile Blaga despre secretele victoriei lui Iohannis: Am avut o campanie pozitivă

Nici nu au trecut două săptămâni de la alegeri că oamenii din jurul lui Klaus Iohannis au și început să dea din coate pentru a-și asigura diverse funcții prin aparatul prezidențial. Astfel, miza imediată este legată de funcția de șef al Cancelariei Prezidențiale, post pentru care presa avansează mai multe nume. În cărți ar fi Mihai Răzvan Ungureanu, premierul de tristă amintire de la începutul anului 2012, și Dan Mihalache, unul dintre oamenii apropiați de Klaus Iohannis în campania electorală recent încheiată. Potrivit ipotezelor vehiculate în presă, Dan Mihalache ar fi și favorit la preluare acestei funcții. Poziția de șef al Cancelariei Prezidențiale nu este deloc una lipsită de importanță, dacă ținem cont că ea are un rol bine definit în stabilirea agendei președintelui. Mai mult, tocmai această funcție i-a asigurat în 2005 vizibilitate și expunere Elenei Udrea, acționând ca o adevărata trambulină către vârful politicii.

Doar că Dan Mihalache, cel care este cotat ca principal favorit la preluarea funcției de șef al Cancelariei Prezidențiale, este un personaj neadecvat pentru o astfel de însărcinare, ținând cont de poziționările sale publice din anul 2012, când liberalul a dat cu bâta în baltă din cauza unui conflict cu ANI, Mihalache fiind acuzat că ar fi încălcat regimul incompatibilităților. În noiembrie 2012, Agentia Națională de Integritate l-a acuzat că a încălcat Legea incompatibilităților, întrucat a exercitat, simultan, atât functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât și functia de administrator în cadrul unei societăți comerciale.

Numai că Dan Mihalache nu s-a limitat la disputa personală cu ANI și cu Horia Georgescu. Liberalul l-a atacat inclusiv pe ambasadorul SUA, cel care declarase că  modificarea legii ANI, readusă în discuție la acel moment, ar fi o idee neinspirată întrucât ar fi putut duce la rediscutarea sau chiar la anularea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.
"Pe mine personal mă lasă rece această declarație. Și Parteneriatul Strategic româno-american. Dacă Parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără", declara pe atunci Dan Mihalache. La două zile de la aceste declarații, Dan Mihalache a fost demis de premierul Victor Ponta, fără ca liberalul să își asume în vreun fel greșeala. Ba chiar din contră. "Îmi asum în continuare acea declarație politică. Nu regret nimic", a replicat Dan Mihalache.

Citeşte şi: Mircea Badea se dă de partea lui Iohannis

În condițiile în care Dan Mihalache a avut o asemenea raportare vizavi de SUA și de Parteneriatul Strategic, devine evident că o eventuală propulsare a liberalului în fruntea Cancelariei Prezidențiale ar fi o gafă de proporții, un mod cum nu se poate mai nefast pentru Klaus Iohannis de a-și începe mandatul. Sau poate că afinitatea Iohannis-Mihalache are totuși un reper comun – ambii au primit decizii de incompatibilitate din partea ANI. În definitiv, cine se aseamănă, se adună.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2014
cantautor
chiar trecutul politic a dus la afirmatiile neroade...
Mihalache trebuie sa se dea la o parte....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ