Numirea judecătoarei Iulia Motoc la CEDO îl fentează pe președintele jucător

| 16 mai, 2013

Transpare destul de clar că, într-adevăr, unul din scopurile finale urmărite de USL ține de echilibrul de forțe din CCR.

Semnalele despre iminenta numire a „blondei de la CCR”, cum a fost supranumită judecătoarea Iulia Motoc, au depășit nivelul critic. Toată lumea vorbește, unii pro, alții contra, dar cert este că nimănui nu-i este indiferent subiectul... Povestea este deja cunoscută, Motoc îl va înlocui pe Corneliu Bîrsan la CEDO, eliberând un loc în favoarea USL în CCR. Până aici toate bune și frumoase, cele două tabere pro și contra se aliniază ca în binecunoscuta comedie cinematografică românească în care rândul unu pălmuiește rândul doi și invers. Însăși judecătoarea amplifică scandalul, dând declarații confuze. Puriștii ridică din sprâncene și amintesc că nu este prima sa luarea de poziție confuză, aceasta fiind în ultima vreme un personaj pe cât de contestat, pe atât de comentat datorită luărilor sale de poziție, adeseori de un lirism desuet și în termeni sau pe canale de comunicare mai puțin tradiționale.

Analizată în termeni pragmatici, toată politica nu este altceva decât un joc de sacrificii, în cel mai rău caz fiind nevoiți să alegem răul cel mai mic, iar în cel mai bun să ne mulțumim cu tactica pașilor mărunți. Dar cât de siguri putem fi că în acest caz răul mai mic este reprezentat de potențialul prejudiciu de imagine pe care l-ar putea aduce în plan extern un personaj atât de imprevizibil și de contestat? Imaginea externă este și așa destul de șifonată, în registrul ridicol, de fiica președintelui, amintesc nemulțumiții. Nu este momentul oportun să ne compromitem suplimentar, plusând cu un asemenea personaj, insistă aceștia. Adepții pragmatismului politic ripostează, amintind importanța scoaterii CCR de sub influența președintelui Traian Băsescu în perspectiva revizuirilor Constituției.

Toate aceste luări de poziție fiind amintite, observăm că lipsește ultimul element esențial, pe care nimeni nu-l cunoaște și de aceea nici nu-l menționează. Transpare destul de clar din cele de mai sus că, într-adevăr, unul din scopurile finale urmărite de USL ține de echilibrul de forțe din CCR. Dovadă în acest sens stau și ultimele lovituri preventive aplicate de DNA-ul rămas penultimul bastion al președintelui în direcția UDMR, prin reținerea președintelui Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly, pentru fapte de corupție. Luarea de poziție a președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care critică acid decizia și acuză DNA că a preluat rolul poliției politice sugerează că presiunile au fost percepute ca atare. Ca niciodată, și celelalte tabere politice ale maghiarilor se solidarizează. Este greu de ignorat în acest moment ipoteza că mașinațiunile președintelui Traian Băsescu nu urmăresc altceva decât să arate pisica ungurilor, al căror om în CCR va avea cuvântul decisiv în noul echilibru de forțe din CCR.

Dar să revenim la elementul esențial, la cheia de boltă a acestui caz. Conform cutumelor, în politică nu există servicii gratuite. Nimeni nu urmărește fără un scop precis interesul personal sau devenirea profesională a altcuiva. Mă îndoiesc că suntem martorii unei rarisime excepții în privința carierei profesionale a judecătoarei Iulia Motoc. Ce câștig ar avea USL prin echilibrarea raportului de forțe în CCR am înțeles cu toții. Este evident și ce va pierde președintele dacă judecătoarea Motoc acceptă numirea la CEDO. Ceea ce rămâne de lămurit este posibila contraofertă sau chiar riposta președintelui pentru a determina judecătoarea să decidă în defavoarea carierei personale. Premierul Victor Ponta pare să ducă un război de uzură morală împotriva președintelui. După Laura Codruța Kovesi, Iulia Motoc este a doua lovitură pe care premierul încearcă să o aplice orgoliosului președinte, sugerând că oamenii săi de bază, odinioară atât de devotați, pun acum în prim plan țintele profesionale proprii și sunt interesați mai degrabă de o ieșire onorabilă dintr-un conflict în care au fost angrenați prea mult timp de partea taberei perdante.

loading...

Ştirile orei

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 iun, 2013
Aurelia
Motzoc fenteaza
Madam Motzoc,cred ca trebuie sa te cauti la un psihiatru.Nici macar jupanul basescu nu te va apara atunci cand se va confirma(de fapt ai fost confirmata) ca esti labila psihic.Ei,acuma da-ma in judecata!.Astept,dragutzo.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ