O decizie bună, care scade riscurile pentru cei cu credite imobiliare

| 03 feb, 2014

Dincolo de diversele dispute care au loc pe scena politică sau de repoziționările diverșilor actori în perspectiva bătăliilor electorale care vor marca anul acesta, în România reală lucrurile se mișcă în direcția cea bună.

România a încheiat anul trecut cu o creștere economică peste cele mai optimiste așteptări, a reușit să obțină cea mai ridicată rată de absorbție a fondurilor europene de la aderarea la Uniune și este astăzi pe deplin stabilizată macroeconomic. Dincolo însă de toate aceste elemente, poate cel mai important lucru este că mixul de politici guvernamentale implementat de la preluarea guvernării de către USL a reușit să înglobeze de o manieră coerentă experiențele negative acumulate nu doar la noi, ci și în țările vecine, propunând astfel soluții solide și eficiente de dezvoltare.

Un exemplu în acest sens este și decizia luată în octombrie anul trecut privind programul Prima Casă. După ce timp de trei ani programul a oferit doar credite în euro, cabinetul a decis că Prima Casă se va derula exclusiv în lei.

Inițial, decizia a fost puternic criticată de către unii analiști, considerându-se că ea va conduce la o majorare a ratelor pe care le au de achitat tinerii care apelează la acest program pentru a-și achiziționa o primă locuință. Aceste îngrijorări s-au dovedit însă nefondate în contextul în care dobânda de referinţă stabilită de BNR a fost redusă constant, ultima scădere care a avut loc la începutul acestui an coborând-o la 3,75%.

Așa cum se remarcă însă și într-o analiză a Bloomberg, decizia luată de către cabinetul Ponta îi pune la adăpost pe românii care iau credite prin acest program de efectele devalorizării monedei naționale. Bloomberg readuce aminte în context experiența Ungariei, unde sute de mii de cumpărători de locuințe s-au trezit că trebuie să achite rate chiar și cu 75% mai mari față de momentul la care au luat împrumutul pentru achiziționarea locuinței, în condițiile în care majoritatea creditelor imobiliare au fost acordate în franci elvețieni.

Cabinetul Ponta a știut însă să învețe din experiența tristă a vecinilor ungari. Decizia de a acorda credite prin programul Prima Casă doar în lei este așadar o măsură menită să scadă riscurile pe care acestea le implică, luată în avantajul direct al beneficiarilor care sunt, în marea lor majoritate, plătiți în lei.

Tot la capitolul măsuri de siguranță, Bloomberg remarcă pozitiv și nivelul ridicat al garanțiilor, care se ridică, doar pentru acest an, la valoarea de 602 milioane. De asemenea, analiza invocată observă că, prin măsurile luate pentru a stimula și consolida dezvoltarea programului Prima Casă, cabinetul dă o mână serioasă de ajutor pieței imobiliare și sectorului construcțiilor de locuințe, care se luptă să își revină după perioada de criză economică. Altfel spus, vorbim despre o decizie inteligentă, care vine atât în sprijinul economiei, cât și al românilor care încearcă să își achiziționeze o casă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ