O lună a lui Marte se crapă vizibil. În cât timp va dispărea. VIDEO

| 12 noi, 08:21

Unul dintre sateliţii lui Marte, Phobos, e de fapt un „sac” de pietriş, ţinut laolaltă de un înveliş gros de doar 100 de metri. Oamenii de ştiinţă spun ca dezintegrarea lunii lui Marte e iminentă, aceasta urmând să aibă loc într-un interval de 30-50 de milioane de ani.

Dacă până acum satelitul a reuşit să-şi păstreze forma, să rămână o masă compactă, forţa gravitaţională exercitată de Marte duce în prezent la subţierea acestui înveliş, ruptura fiind iminentă, la fel şi dezintegrarea lui Phobos, spun oamenii de ştiinţă de la NASA, conform The Express.

„Credem că Phobos deja a început să cedeze, iar primul semn e apariţia unor canale”, a explicat Terry Hurford, de la NASA.

„Cele mai recente teorii arată că interiorul lui Phobos este o grămadă de pietriş, care abia se mai ţine unită”, afirmă un purtător de cuvânt al NASA. Un astfel de interior se poate zdruncina foarte uşor, ducând la schimbarea formei satelitului, sub presiunea forţelor externe.

În plus, şi învelişul este elastic, permiţând acest lucru, explică oamenii de ştiinţă. Însă totodată acest înveliş subţire este îndeajuns de slab pentru a se rupe la un moment dat, mai explică specialiştii NASA.

Pe de altă parte, în afara crăpăturilor sau canalelor care au apărut în urma impactului masiv cu un asteroid, ce a dus la formarea craterului Stickney, există şi unele noi, ceea ce vine în sprijinul ideii deteriorării satelitului.

Dacă iniţial s-a crezut că aceste crăpături pornesc din craterul Stickney, lat de circa 9 kilometri, ulterior oamenii de ştiinţă au observat că există şi unele care nu au legătură cu acesta. Cele din urmă s-au format în urma impactului cu mici bucăţi căzute de pe Marte, arată un studiu prezentat recent în SUA, relatează Discovery.

În plus, sub presiunea atracţiei gravitaţionale a lui Marte, Phobos se apropie de planetă, un impact fiind iminent. Oamenii de ştiinţă se îndoiesc însă că se va ajunge la impact, Phobos dezintegrându-se înainte ca un astfel de eveniment cosmic să aibă loc.

NASA îşi doreşte să organizeze o misiune pe Phobos, un satelit la fel de enigmatic ca Deimos, cealaltă lună a lui Marte.

Tag-uri: Lună, Marte, nasa
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ