O nouă șansă pentru cuplurile infertile

| 29 sep, 2014

În categoria politicilor specifice trebuie să amintim și recent anunțata reluare a programului național de fertilizare in vitro, măsură prin care cabinetul vine în ajutorul celor care, din motive de sănătate, nu reușeau să aibă un copil.

Este deja un fapt binecunoscut că România, la fel ca majoritatea țărilor din Europa, se confruntă cu un accentuat proces de îmbătrânire a populației. Din păcate însă, mulți ani la rând, politicile prin care statul român a încercat să controleze acest fenomen au rămas mai degrabă la nivelul vorbelor frumoase, foarte puține dintre cabinetele care s-au succedat la conducerea României luând cu adevărat măsuri în acest sens.

În ultimii ani însă, situația s-a schimbat, iar cabinetele conduse de Victor Ponta au încercat să stimuleze natalitatea printr-un mix complex de măsuri. Mai întâi, trebuie să menționăm că în toată această perioadă au fost implementate o serie întreagă politici menite să crească nivelul general de trai al populației, cu impact evident și asupra tinerilor. De la reîntregirea și majorarea salariilor bugetarilor, la creșterea salariului minim sau alte măsuri de acest tip, toate aceste politici au venit în ajutorul celor care se gândesc să își întemeieze o familie și să aibă un copil, sau mai mulți.

De asemenea, au fost luate și măsuri țintite, precum eficientizarea programului ”Prima casă”, un ajutor real pentru tinerii care, din lipsă de spațiu locativ, amânau să devină părinți, sau să își mărească familiile. În sfârșit, în categoria politicilor specifice trebuie să amintim și recent anunțata reluare a programului național de fertilizare in vitro, măsură prin care cabinetul vine în ajutorul celor care, din motive de sănătate, nu reușeau să aibă un copil.

Astfel, sâmbătă, ministrul Nicolae Bănicoiu a anunțat că programul va fi redeschis începând cu 2015, urmând să fie modificate și criteriile de selecție pentru intrarea a cuplurilor și a clinicilor participante. Deși a fost lansat cu mare tam-tam în 2011, programul a fost suspendat la nici doi ani de la debutul său, în condițiile unei rate foarte scăzute de reușită. Mai exact, în 2011, statul a plătit un milion de euro pentru 1.129 de proceduri FIV, în urma cărora s-au născut doar 197 de copii.

În loc însă ca autoritățile să caute să eficientizeze programul, acesta a fost pur și simplu suspendat, nemaiprimind finanțare. Cu toate acestea, infertilitatea este un fenomen destul de răspândit în România, el afectând u mai puțin de un cuplu din șase. Mulţi dintre cei care îşi doresc un copil, dar au probleme de fertilitate, nu pot deveni părinți dacă nu dispun de câteva mii de euro pentru un tratament care cuprinde analize medicale, medicamente, monitorizări şi procedura propriu-zisă de fertilizare. Costurile unei astfel de fertilizări in vitro sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de euro, potrivit reprezentanţilor asociaţiei SOS Infertilitatea și ele sunt greu de suportat mai ales de către cuplurile tinere.

Astfel, reluarea programului va oferi un real ajutor tinerelor familii pentru care a avea un copil a fost până acum un vis imposibil de atins din cauza unor probleme medicale. Pentur a se asigura însă că de această dată programul va funcționa cu adevărat eficient, Ministerul Sănătății a revizuit toate criteriile de selecție a clinicilor participante, care vor fi alese funcție de performanță și rezultatele obținute. De asemenea, ministrul Nicolae Bănicoiu a atras atenția că va trebui acordaă o mare atenție managementului. "Trebuie să fim atenţi, pentru ca banii pe care îi alocăm, o sumă considerabilă, să aibă efectele scontate şi să ajungă la acele persoane care au nevoie de el şi care merită. Cifrele din 2011 trebuie îmbunătăţite şi asta se poate face doar printr-un management foarte bun", a spus Bănicioiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ