O nouă DEGRINGOLADĂ la bursele din China

| 07 ian, 08:58

hina a accelerat procesul de devaluare a yuanului, provocand joi o noua cadere a pietelor locale de actiuni, precum si un recul pronuntat a tuturor burselor asiatice, in contextul temerilor privind starea de sanatate a celei de-a doua economii mondiale si de posibilitatea unui razboi valutar in regiune.

Pentru a doua oara in decurs de o saptamana, noile "scurt-circuite" puse la punct dupa crahul din vara anului trecut au fost activate dupa ce bursele chineze au afirsat un recul de 7% la mai putin de 30 de minute de la deschiderea tranzactiilor.

Indicele CSI300 al principalelor valori cotate la Shanghai si Shenzhen a pierdut 7,21%, la 3.284,74 de puncte, in momentul inchiderii cotatiilor, in timp ce indicele compozit Shanghai a suferit un recul de 7,32%, la 3.115,89 puncte.

Banca populara a Chinei i-a luat pe nepregatite pe actiorii din piata fixand un curs pivot al monedei nationale la 6,5646 pentru un dolar, cel mai coborat din martie 2011. Acest prag reprezinta o scadere de 0,5% comprativ cu ziua de miercuri. Dupa ce, in 2015, a suferit cea mai puternica depreciere din istorie in fata dolarului, cu un recul de 6,7%, yuanul a recuperat peste 1,5% de la inceputul acestui an.

Daca yuanul va continua sa se deprecieze, alte tari asiatice vor fi constranse sa procedeze la o devaluare a propriilor monede, pentru a ramane competitivi in fata uriasei masini de export care este China. "Yuanul chinez este in centrul preocuparilor generale, iar brokerii se tem ca degringolada monedei chineze s-ar putea accentua, ceea ce va constitui o povara in plus pentru economia globala", a comentat Chris Weston, de la IG.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ