O reformă controversată în învățământul occidental

| 24 noi, 2014

Dacă în multe țări ale lumii accesul la calculator reprezintă încă o provocare pentru sistemele de educație, presa internațională semnalează că elevii finlandezi nu vor mai folosi scrisul de mână la școală, acesta fiind înlocuit cu tastarea.

Proiectul de reformă al sistemului de educație finlandez prevede înlocuirea lecțiilor de scris cu cele de tastat începând cu toamna anului 2016. Conform inițiatorilor acestui proiect, scrisul de mână nu mai reprezintă o practică actuală, iar pentru ca învățământul să se adapteze la nevoile secolului al XXI-lea, elevii vor fi ajutați să deprindă abilități de tastare. Modificarea adusă va reprezenta o schimbare culturală majoră, iar tastarea devine din ce în ce mai relevantă pentru viața de zi cu zi.

Proiectul de introducere a lecțiilor de tastare este destul de controversat în Finlanda. Multe voci sunt preocupate de faptul că măsura îi va putea dezavantaja pe copiii care nu au calculatoare acasă. Totodată, criticii acestei inițiative afirmă că nu toate școlile au suficiente calculatoare pentru toți elevii. Ba mai mult, criticii subliniază că scrisul de mână îi ajută pe copii să dezvolte abilități motorii fine și să își antreneze funcționarea creierului, iar pentru ca această îndemânare să nu dispară, unele voci sugerează ca lecțiile de caligrafie să fie înlocuite cu cele de desen și lucru manual.  Cu toate acestea, mulți dintre tinerii finlandezi laudă inițiativa guvernamentală, susținând că scrisul de mână reprezintă o abilitate inutilă.

Citeşte şi: Care sunt cele mai fericite ţări

Deși în România nu discutăm despre asemenea forme extreme de digitalizare a învățământului, guvernul condus de Victor Ponta a inițiat o serie de măsuri care conectează modul în care se desfășoară procesul educațional la tendințele actuale manifestate în acest sens la nivel european. Astfel, începând din acești ani Ministerul Educației Naționale a făcut pași importanți, începând cu actualul an școlar, pentru a introduce în procesul educațional manuale digitale. Pe lângă inovația tehnică adusă procesului de educație, prin intermediul manualelor digitale, a fost modificată curicula școlară astfel încât aceasta să fie cât mai accesibilă și să răspundă nevoilor elevilor.

Actuala conducere a Ministerului Educației Naționale a acordat o importanță deosebită elevilor din ciclul primar pentru care au fost pregătite noi materiale didactice digitale astfel încât aceștia să fie atrași de școală. Prin intermediul manualelor digitale procesul educațional este adaptat nevoilor elevilor pentru a le ușura învățarea utilizând metode distractive. Astfel, cu ajutorul unor elemente interactive și multimedia micuții vor putea descifra taina literelor și a calculelor matematice.

Pe lângă adaptarea sistemului de educației la actualele cerințe tehnologice, actualul cabinet a luat o serie de măsuri ce au privit schimbarea viziunii asupra învățământului astfel încât toți elevii să aibă parte de șanse egale. În acest sens, pe lângă achiziționarea a 1200 de microbuze școlare pentru elevii din mediul rural care aveau dificultăți în a avea acces la unitățile de învățământ, actualul executiv a decis implementarea sistemului de învățământ dual. Prin intermediul învățământului dual elevii mai slabi la învățătură vor putea fi pregătiți pentru a deprinde o meserie de înaltă calificare care să le asigure un venit decent când vor ieși de pe porțile școlilor.

Citeşte şi: Veștile bune pentru Educație în bugetul pe 2015

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ