O zi ISTORICĂ: Singura ţară care pedepseşte femeile care urcă la volan, cu închisoarea, ridică INTERDICŢIA

| 27 sep, 09:26

Regele Salman din Arabiei Saudită a emis un decret care le permite femeilor să conducă autoturisme pentru prima dată în istoria acestui stat, informează Agenţia Saudită de Presă (SPA).

Ministerele trebuie să întocmească normele legale în termen de 30 de zile, iar decretul regal va fi pus în aplicare până în iunie 2018. Arabia Saudită este singura ţară din lume care interzice femeilor să conducă, transmite BBC.

În prezent, numai bărbaţii pot obţine permis de conducere, iar femeile care totuşi se urcă la volan sunt arestate şi amendate. Din cauza acestei legii, multe familii au angajat şoferi particulari care să le transporte rudele de sex feminin.

Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au militat ani la rând ca femeilor din această ţară să poată şofa, iar unele activiste au ajuns după gratii pentru că au sfidat regulile.

"Decretul regal va modifica dispoziţiile regulamentelor rutiere, inclusiv eliberarea permiselor de conducere pentru bărbaţi şi femei," a transmis Agenţia Saudită de Presă.

Ambasadorul saudit în SUA, prinţul Khaled bin Salman, a declarat că decizia este una " istorică" şi " corectă" , care vine " la momentul potrivit". Diplomatul a confirmat că după anularea interdicţiei femeile nu mai trebuie să obţină permisiunea tutorelui de sex masculin ca să poată lua lecţii de conducere şi ca să poată urca la volan.

Măsura a fost salutată de Departamentul de Stat al Statelor Unite, care a numit-o "un pas mare în direcţia cea bună".

De asermenea, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a reiterat acest sentiment.

Activista saudită, Loujain al-Hathloul, care a fost încarcerată timp de 73 de zile, în acest an, pentru că a refuzat să respecte interdicţia, a postat mesajul "mulţumesc lui Dumnezeu".

Manal al-Sharif, organizatoare a campaniei #Women2Drive, care fost şi ea condamnată pentru că a condus, a scris, într-un mesaj pe Twitter, "nu va mai fi niciodată la fel".

O altă activistă, Sahar Nassif a declarat pentru BBC că este "foarte, foarte entuziasmată - ţopăind de bucurie". "Îmi voi cumpăra maşina visurilor, un Mustang decapotabil, şi va fi negru cu galben", a spus ea.

Totuşi nu toţi au primit vestea cu zâmbetul pe buze, sunt voci conservatoare care acuză guvernul de "încălcarea versetelor din Sharia".

"Din câte îmi amintesc, cercetătorii Sharia au spus că este haram (interzis) ca femeile să conducă. De ce a devenit brusc halal (admisibil)?", a comentat un ultilizator pe Twitter.

Pe de altă parte, sunt destule voci care atrag atenţia că, deşi această interdicţie a fost ridicată, Arabia Saudită rămâne departe de a fi un stat în care se respecte egalitatea de gen.

 

 

 

Tag-uri: arabia saudita
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ