Oamenii de ştiinţă au semnalat cea mai mare extincţie a coralilor din istorie

| 29 noi, 11:30

Apele calde din zona Marii Bariere de Corali din Australia au provocat moartea a două treimi dintr-o porţiune de corali de 700 km în ultimele nouă luni, cea mai mare extincţie înregistrată vreodată în situl care face parte din patrimoniul UNESCO, au anunţat marţi oamenii de ştiinţă, relatează Reuters.

Descoperirea lor privind extincţia din nordul Marii Bariere de Corali reprezintă o lovitură pentru turismul în zonă care, potrivit unei evaluări din 2013 a Deloitte Access Economics, atrage venituri de 5,2 miliarde de dolari australieni (3,9 miliarde de dolari) anual. 

"Coralul este, în esenţă, gătit", a declarat profesorul Andrew Baird, cercetător în cadrul Universităţii James Cook, care a luat parte la studiu. 

El a spus că extincţia este "aproape sigur" cea mai mare înregistrată vreodată oriunde în lume, în contextul în care Marea Barieră de Corali are o suprafaţă de 348.000 de kilometri pătraţi şi este cel mai mare recif de pe Terra. 

Atunci când apa mării este prea caldă, ceea ce forţează coralul să înlăture algele ataşate, se produce fenomenul aşa-numit al albirii. Coralii care au fost afectaţi mediu se pot reface dacă temperaturile scad, iar autorii studiului au descoperit că un astfel de fenomen s-a produs în partea sudică a recifului, unde mortalitatea coralilor a fost mult mai scăzută. 

Deşi albirea este un fenomen natural, oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că creşterea temperaturii apei mărilor şi oceanelor provocată de încălzirea globală amplifică efectele acesteia, lăsând ecosisteme subacvatice sensibile fără capacitatea de a se reface. 

Comitetul pentru Patrimoniul Mondial al UNESCO a renunţat în ultima clipă la plasarea Marii Bariere de Corali pe lista obiectivelor aflate în pericol în luna mai, dar a cerut guvernului australian să fie ţinut la curent în privinţa progreselor realizate în salvarea recifului. 

Australia urmează să prezinte acest raport vineri, a declarat Josh Frydenberg, un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului. În iunie, în timpul campaniei electorale, viitorul prim-ministru Malcolm Turnbull a promis alocarea a un miliard de dolari australieni pentru protejarea Marii Bariere de Corali. 

Oamenii de ştiinţă argumentează că creşterea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă duce la fenomenul reţinerii căldurii radiate de Pământ, ceea ce creează încălzirea globală. Australia este unul dintre statele cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor, din cauza faptului că este dependentă de electricitatea produsă de centrale pe bază de cărbune. 

"Schimbarea climatică omoară Marea Barieră de Corali", a declarat Charlie Wood, directorul al 350.org, o mişcare care se opune utilizării combustibililor fosili. 

"Continuarea extragerii şi arderii cărbunelui, petrolului şi gazului produce pagube ireparabile asupra climei. Dacă vrem ca şi copiii noştri să se bucure de Marea Barieră de Corali în următoarele generaţii trebuie să acţionăm acum pentru a păstra în pământ combustibilii fosili", a adăugat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ