Obama și-a rostit discursul de adio în fața a 18.000 de oameni, la Chicago

| 11 ian, 09:36

Președintele american Barack Obama a susținut, marți seara, la Chicago, în fața a 18.000 de persoane, discursul de rămas-bun la finalul a opt ani de mandat, moment transmis de CNN, CBS, ABC și alte mass-media americane și internaționale.

"În această seară e rândul meu să adresez mulțumiri", a spus Obama într-un mesaj adresat atât celor care au fost pe aceeași lungime de undă cu el, cât și celor care i-au criticat politicile.

"În fiecare zi am învățat de la voi. Am devenit un președinte mai bun și un om mai bun datorită vouă", a afirmat președintele în exercițiu, subliniind că, în continuare, crede în puterea oamenilor obișnuiți de a provoca schimbări.

Președintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătățirea climatului economic, la scăderea șomajului, dar și la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relațiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

Succesorul său, Donald Trump, care va prelua mandatul prezidențial la data de 20 ianuarie, nu și-a ascuns intenția de a revoca multe dintre politicile administrației Obama, iar publicul a huiduit când președintele în exercițiu s-a referit la transferul de putere, potrivit DPA.

Despre tranziția dintre administrația sa și cea a republicanului, Obama a afirmat că este una pașnică și le-a cerut americanilor să fie solidari și să facă față împreună provocărilor. "E datoria noastră să ne asigurăm că ne ridicăm la înălțimea numeroaselor provocări cu care încă ne confruntăm", le-a spus Barack Obama miilor de susținători.

Făcând trimitere la intenția lui Trump de a revoca reforma sistemului de sănătate realizată de administrația Obama, președintele aspus: "Dacă pune la punct un proiect despre care poate demonstra că e superior îmbunătățirilor făcute de noi sistemului de sănătate publică, un proiect de care pot beneficia mai mulți oameni și care presupune costuri mai mici, îl voi susține public".

Obama a spus că America este acum mai puternică decât acum opt ani, că are un potențial uriaș, "dar acest potențial se va concretiza doar dacă democrația noastră funcționează, dacă politicile noastre îi reflectă pe cetățenii noștri, dacă noi toți, indiferent de afilierea politică, readucem spiritul scopului comun de care avem acum o atât de mare nevoie".

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ