Șoc și revoltă în lumea arabă după ce Netanyahu a promis anexarea unei părți din Cisiordania

| 11 sep, 13:39

Liga Arabă și mai multe state din Orientul Mijlociu au reacționat dut după anunțul premierului israelian Benjamin Netanyahu cum că va anexa o porțiune strategică a Cisiordaniei dacă va câștiga alegerile din 17 septembrie.

Mai multe state din Orientul Mijlociu au condamnat anunțul premierului israelian privind anexarea Văii Iordanului şi a părții de nord a Mării Moarte", zone strategice din Cisiordania, aflate deja sub ocupație israeliană.

Negociatorul-șef palestinian Saeb Erekat a avertizat că măsura propusă de Netanyahu ar fi o ”crimă de război” care ”ar îngropa orice șansă de pace”.

Liga Arabă a anunțat la rânsul său că mișcarea ar reprezenta o ”agresiune” din partea Israelului.

Ministrul de Externe al Iordaniei a catalogat planul drept o ”escaladare periculoasă” și a avertizat că ar putea împinge întreaga regiune spre violență.

Și ministrul de Externe al Turciei a criticat dur măsura ”rasistă” a premierului israelian.

Arabia Saudită a atacat și ea anunțul lui Netanyahu.

"Regatul afirmă că această declaraţie este o escaladare foarte periculoasă contra poporului palestinian şi reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei ONU şi principiilor dreptului internaţional", a informat marţi seară agenţia oficială Saudi Press Agency (SPA), citând curtea regală.

De asemenea, Riadul a solicitat o "reuniune de urgenţă" a miniştrilor de externe ai celor 57 de membri ai Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), a adăugat SPA.

Netanyahu, dezlănțuit: Totul pentru câștigarea alegerilor

Benjamin Netanyahu a promis marţi să anexeze o parte strategică din Cisiordania ocupată dacă va câştiga alegerile legislative din 17 septembrie, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Astăzi, îmi anunţ intenţia de a aplica, într-un viitor guvern, suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului şi a părţii de nord a Mării Moarte", a declarat Netanyahu în cadrul unei conferinţe de presă de la Ramat Gan, din apropiere de Tel Aviv.

Valea Iordanului reprezintă circa 30% din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Valea Iordanului se întinde între Marea Moartă, în sud, şi oraşul israelian Beit Shean în nord, având o suprafaţă de 2.400 km2.

Anunţul lui Netanyahu intervine cu o săptămână înainte de alegerile legislative israeliene, care se anunţă aprig disputate.

Netanyahu, care face o campanie de dreapta şi care îi curtează pe coloniştii evrei favorabili anexării Cisiordaniei, este în prezent umăr la umăr cu cel mai apropiat rival, fostul şef al armatei Benny Gantz, în fruntea partidului centrist "Albastru-alb".

SUA, care au sprijinit necondiţionat Israelul după venirea lui Donald Trump la Casa Albă la începutul lui 2017, ar urma la rândul lor să prezinte planul lor detaliat de pace pentru Orientul Mijlociu după alegerile israeliene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ