OCDE a îmbunătăţit estimările de creştere ale economiei mondiale, în 2017 şi în 2018

| 28 noi, 13:56

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a revizuit în creştere estimările privind avansul economiei mondiale în 2017 şi a estimat că în 2018 se va înregistra cel mai rapid ritm de creştere din 2011, deoarece planificatele măsurile de stimulare fiscală anunţate de Donald Trump vor sprijini marile state industrializate, transmite Bloomberg.

Anul viitor, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza din septembrie, se arată în raportul semianual publicat luni de OECD. În 2018, PIB-ul global va creşte cu 3,6%, cel mai rapid ritm din 2011. 

Toţi cei trei indici ai Bursei de pe Wall Street au înregistrat săptămâna trecută valori record, indicele Dow Jones a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 19.000 puncte. Investitorii sunt entuziasmaţi după ce preşedintele ales Donald Trump a promis reduceri de taxe, majorarea cheltuielilor pentru proiectele de infrastructură şi reglementări mai simple în industria bancară şi îngrijirea sănătăţii. Aceste măsuri vor stimula şi expansiunea economiei globale, estimează OECD. 

Conform previziunilor instituţiei, PIB-ul SUA ar urma să urce cu 2,3% în 2017 şi cu 3% în 2018, în timp ce zona euro va înregistra un avans de 1,6% şi, respectiv, 1,7%. În China, economia ar urma să se majoreze cu 6,4% în 2017 şi cu 6,1% în 2018, iar în Japonia cu 1% şi, respectiv, 0,8%. 

Ritmul de creştere al economiei mondiale a fost lent în ultimii cinci ani. Stimularea avansului depinde mai mult de alegerile politice decât de măsurile de politică monetară, fiind necesare reforme structurale şi stimulente fiscale, a declarat economistul şef al OECD, Catherine Mann. 

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ