Oficialii europeni nu au primit date concrete în privinţa "turiştilor" pentru beneficii sociale

| 25 apr, 2013

Scrisoarea miniştrilor de interne german, austriac, britanic şi olandez nu conţine date care să confirme existenţa unui "val de turişti pentru beneficii sociale", despre care presa internaţională a scris că ar proveni în principal din S-E Europei. Ministrul de interne, Radu Stroe spune că ar fi bine ca scrisoarea să fie privită ca "o întâmplare".

Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, a declarat că scrisoarea miniştrilor de interne german, austriac, britanic şi olandez privind fraudele de  la sistemul beneficiilor sociale comise de imigranţi în cadrul blocului comunitar nu conţine fapte sau cifre care să ilustreze amploarea fenomenului.

Jonathan Todd subliniază faptul că scrisoarea adresată Consiliului UE şi comisarilor europeni pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom şi ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, nu conţine date care să confirme existenţa unui "val de turişti pentru beneficii sociale", despre care presa internaţională a scris în dese rânduri că ar proveni în principal din România şi Bulgaria.

"Nu sunt statistici în scrisoare. Statele semnatare menţionează fenomenul, dar nu sunt fapte sau cifre care să ilustreze chestiunea pe care au ridicat-o. Şi nu am primit de la niciun stat membru statistici concrete privind acest presupus turism pentru beneficii sociale", a mai spus Todd.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, crede că în perioada următoare, doi ani, patru ani, şase ani, opt ani, problema aceasta a migraţiei rămâne, dar mai rămâne un fenomen: cel al mobilităţii cetăţenilor din ţările UE care urmăresc direct şi fără niciun dubiu obţinerea acestui ajutor social. "Pe această temă trebuie create instrumente, în cadrul legislaţiei actuale sau poate cu mici modificări de legislaţie, care să controleze acest fenomen, să-l diminueze şi de ajutorul social să beneficieze numai aceia care sunt în situaţia reală respectivă'', a arătat acesta.

Despre scrisoarea trimisă de oficialii celor patru ţări, Stroe spune că ar fi bine să fie privită ca "o întâmplare".

Germania, Austria, Olanda şi Marea Britanie solicită în scrisoare ca preşedinţia irlandeză să includă chestiunea întăririi luptei împotriva fraudelor la sistemul beneficiilor sociale pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din luna iunie.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ