“Ofiţerul acoperit” şi preşedintele care a luat-o pe câmpii

| 18 sep, 2014

Traian Băsescu ne spune că, în momentul în care toate planetele vor fi aliniate aşa cum trebuie şi în care poate în sfârşit să facă public numele agentului secret care s-a strecurat printre candidaţii la prezidenţiale, informaţia nu se va baza pe vreun document.

La mai bine de o săptămână după ce a aruncat în spaţiul public ideea că unul dintre actualii candidaţi la prezidenţiale a fost sau este ofiţer acoperit, preşedintele Traian Băsescu a ieşit miercuri din nou pe post, de această dată la TVR1, pentru a relua aceeaşi temă. Comportându-se ca un jucător de poker pe cale de a fi prins în timp ce încearcă să joace la cacealma, Traian Băsescu a plusat, aparent încercând să adâncească confuzia  pe care a creat-o iniţial.

Întrebat despre recentele afirmaţii ale senatorului Ilie Sârbu, care declarase cu câteva ore mai devreme că SIE a comunicat oficial că niciun candidat la funcţia supremă în stat nu este ofiţer de informaţii sub acoperire, şeful statului a spus: ”Răspunsul domnului Sârbu acoperă doar o jumătate din ceea ce eu am declarat. Eu am spus că este un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit, pentru că, atunci când ştii despre cineva că a fost ofiţer acoperit, nu ştii şi când i-a încetat mandatul şi acesta este un lucru pe care trebuie să îl afli înainte de a fi candidat la Preşedinţie. Cetăţeanul să ştie că are un preşedinte care nu are nimic de ascuns”.

Citeşte şi: Ce riscă Traian Băsescu pentru dezvăluirea informaţiei despre ofiţerul acoperit: 7 ani de închisoare

Apoi, când a fost întrebat dacă va aduce clarificări, Traian Băsescu a dat-o şi mai tare la întors, răspunzând: ”Nu aş veni cu completări acum, am şi eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presă când voi spune un lucru sau altul”. De asemenea, şeful statului a mai încercat şi o “clarificare” legată de modul în care va face mult aşteptata dezvăluire: ”Să nu se aştepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete, nu poate fi aşa ceva, dacă aş fi primit ceva de la un serviciu secret ... eu am ridicat problema dacă a fost un ofiţer acoperit”.

Astfel, Traian Băsescu ne spune că, în momentul în care toate planetele vor fi aliniate aşa cum trebuie şi în care poate în sfârşit să facă public numele agentului secret care s-a strecurat printre candidaţii la prezidenţiale, informaţia nu se va baza pe vreun document. În schimb, şeful statului ne cere de pe acum să îl credem pe cuvânt, adică să judecăm un candidat la prezidenţiale bazându-ne pe opinia sa personală şi pe o afirmaţie extrem de gravă, dar neconfirmată.

Citeşte şi: Ungureanu despre "ofiţerul acoperit" al lui Băsescu: Se apropie de limita instigării la infracţiune

Însă, ilustrativă pentru felul lui Traian Băsescu de a face politică este în egală măsură şi declaraţia sa în legătură cu planificarea publicării respectivei informaţii. În loc să clarifice o situaţie creată artificial de domnia sa şi de pe urma căreia nimeni nu are de câştigat, Traian Băsescu continuă să menţină o perdea de fum prin declaraţii criptice şi prin afirmaţii în doi peri. Admiţând că unul dintre candidaţii la prezidenţiale este sau a fost ofiţer de informaţii, atunci un motiv pentru care Traian Băsescu nu îi face publică identitatea, dar vorbeşte despre acest subiect, poate fi şi promovarea unei tentative de șantaj.

Indiferent de care ar fi adevărul, pe care, pentru a-l parafraza pe Traian Băsescu, probabil îl vom cunoaşte în 50 de ani, declaraţiile din prezent ale lui Traian Băsescu reprezintă dovada supremă de iresponsabilitate din partea preşedintelui României. Şi în cazul în care ce spune liderul de la Cotroceni este real la fel ca şi în cazul în care nu vorbim decât despre o minciună grosolană, raportarea din prezent al lui Traian Băsescu faţă de subiect nu reprezintă decât o încercare de a menţine artificial o stare de confuzie, în care competiţia electorală să se desfăşoare pe nişte coordonate preferate de preşedinte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 sep, 2014
ferenczy
ilustrativ pentru felul....(limba maghiara)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ