Olguţa, despre pensiile militare: Nu se vor mai actualiza în funcţie de creşterea veniturilor celor aflaţi în activitate

| 31 iul, 09:30

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, sâmbătă seara, că Guvernul va adopta săptămâna următoare o ordonaţă de urgenţă privind pensile militare, precizând că acestea nu vor mai creşte în funcţie de creşterea veniturilor celor aflaţi în activitate.

"Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna următoare, noi am lucrat la ea. Prin aceasta ordonanţă, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând, nu scădem nicio pensie aflată în plată. Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă, vor putea să o facă de mâine până la 15 septembrie. Trebuie să ştie că nu li se mai actualizezază pensiile în funcţie de salariile celor care sunt în activitate, ci li se indexează. E un principiu mult mai corect", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Ministrul a explicat că măsura vizează pensiile foarte mari.

"Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârsta foarte mică la pensie. Se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poti ieşi cu o pensie de 120 % faţa de salariu după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale. Se ia 85% din brut la care se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. Dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25% şi le vom creşte fără dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri de 25 % , li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate", a mai spus ministrul Muncii.

Olguţa Vasilescu a precizat că ideea corecţiilor a venit după apariţia Legii salarizării.

"Ne-am dat seama că dacă nu corectăm sistemul, dacă lăsăm aceste pensii de serviciu să se actualizeze cu ceea ce este la cei activi vom ajunge într-o situaţie foarte neplăcută de anul viitor pentru că, din păcate, economia nu poate să susţină astfel de creşteri. Statul nu îşi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată, spre exemplu, ca peste câţiva ani să plătească o pensie de 66.000", a explicat Vasilescu.

 

Tag-uri: olguta vasilescu
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ