Olguţa Vasilescu: A trebuit să refacem calculele. Mai mult nu este

| 06 iun, 16:10

Ministerul Muncii calculase un impact de 75 de miliarde de lei până la sfârşitul anului 2018 pentru Legea salarizării, dar a trebuit să refacă calculele marţi dimineaţă cu Ministerul de Finanţe ca să rămână în aceeaşi anvelopă salarială, a declarat marţi, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

"Astfel, noi calculasem un impact de 75 de miliarde până la sfârşitul anului 2018. A trebuit să refacem calculele de dimineaţă cu Ministerul de Finanţe ca să rămânem în aceeaşi anvelopă salarială pentru că mai mult nu este. Şi atunci a trebuit să găsim această soluţie. Înţeleg că au mai rămas în discuţie nişte amendamente de la şedinţa de data trecută pe care le veţi trece probabil acum care de asemenea sunt cu impact asupra acestei anvelope salariale şi care au fost la rândul lor calculate", a spus Lia Olguţa Vasilescu, la Comisia pentru Muncă din Camera Deputaţilor.

Potrivit acesteia, majorările salariale de anul acesta sunt de 6 miliarde de lei, iar cele de anul viitor de 10 miliarde de lei.

"Domnul preşedinte, cifra pe care am convenit-o încă de la începutul redactării acestei legi a fost de 75 de miliarde până la sfârşitul anului viitor, deci 2018 inclusiv şi cu 32 de miliarde în perioada 2017- 2020. Aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, anul acesta au fost creşteri salariale de 6 miliarde, pentru anul viitor sunt trecute în lege creşteri de 10 miliarde, dar aş vrea să fac o precizare foarte importantă şi chiar să vă corectez un pic pentru că de la 1 ianuarie 2018 toţi bugetarii vor avea o creştere de 25%, toţi bugetarii, incluzând educaţia şi sănătatea. După care, a doua creştere ar fi la sănătate, care merg direct în grila din 2022, iar la educaţie ar mai fi o creştere de 20% care aplicată la creşterea de 25% de la începutul anului înseamnă o creştere de 50%", a precizat Vasilescu.

 

De asemenea, ministrul Muncii a afirmat că la Senat au fost acceptate 80 de amendamente de la parlamentari, iar la Camera Deputaţilor 100 de amendamente.

"În afară de aceste amendamente, care ştiţi foarte bine că au un impact pe buget, au mai fost modificări de salarii în creştere pentru OPC-uri, IMM-uri, 20% OPC-uri, 20% IMM-uri, 20% agenţiile de mediu, 10% salariu de merit care s-a luat în avans din august în luna mai, soldele de funcţie care s-au dublat şi acum pleacă de la nivelul salariului minim şi la aceste creşteri făcute prin Ordonanţa 2 de către Camera Deputaţilor se adaugă toate celelalte creşteri din comisiile parlamentare, majorările pe care ştiţi cu toţii că le-aţi făcut prin amendamentele pe care le-aţi depus", a mai spus Vasilescu.

Separat, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a explicat marţi, că impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018.

"De la 8 azi dimineaţă am avut o şedinţă la care a participat inclusiv Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii, n.r.). De la 1 ianuarie 2018 operăm o creştere salarială de 25% pentru toată lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura creşterea integrală pentru sănătate şi 50% pentru învăţământ. Efectul este o anvelopă salarială de 75 miliarde lei ceea ce ne situează ca pondere în PIB la 8,6%. Este ţinta pe care am urmărit-o. Mi-aş fi dorit să fie mai spre 8% dar între 8 - 9% este sustenabil", a spus Ştefan marţi, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu.

El a precizat că în 2017 aceste cheltuieli se ridică la 66 de miliarde de lei.

"Faţă de 66 miliarde lei în 2017, sumă care nu include tichetele de masă, vacanţă, ne ducem la 76 miliarde lei pe impact brut", a mai arătat ministrul Finanţelor.

La începutul lunii aprilie, ministrul Muncii anunţa majorări salariale de 50% pentru Educaţie şi Sănătate începând din ianuarie 2018.

"La data de 1 iulie 2017 se acordă următoarele creşteri salariale: soldele de funcţie ale personalului militar se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcţie ale poliţiştilor cresc cu 5% faţă de nivelul acordat pentru martie 2017. Salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei locale intră în plată începând cu 1 ianuarie 2018. De la 1 ianuarie sunt următoarele creşteri salariale: medici şi asistente, ce intră cu toată creşterea  salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de decembrie 2017, salariile de bază, solde de funcţie, salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare ale personalului salariat se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat în decembrie 2017", a explicat Olguţa Vasilescu în 6 aprilie, la Sinaia.

Marţi după-amiază deputaţii din Comisia de muncă urmează să dea un raport asupra legii salarizării personalului bugetar.

Potrivit ministrului Muncii, legea va trebui adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, care este şi for decizional în acest caz.

Tag-uri: olguta vasilescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ