Orban, despre decizia CCR: Legea privind pensiile aleșilor locali va reintra la dezbatere în Parlament

| 20 ian, 13:13

PNL respectă decizia Curții Constituționale a României (CCR) în cazul legii privind pensiile speciale pentru aleșii locali, a afirmat prim-vicepreședintele liberalilor Ludovic Orban, arătând că prevederile declarate neconstituționale vor fi eliminate de Parlament.

"Noi am votat împotrivă (în Parlament — n.r.) și am și atras atenția că este neconstituțională legea. În mod evident, respectăm decizia CCR privind declararea ca neconstituțională. Legea va reintra în dezbaterea Parlamentului pentru eliminarea prevederilor neconstituționale", a declarat, miercuri, Ludovic Orban.

El a subliniat că nu susține ideea de pensii speciale, cu excepția celor pentru militari.

"Nu susțin ideea de pensii speciale, cu excepția militarilor. Principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiei este cel al contributivității, care să fie o regulă pentru toți cei care ajung la pensie în funcție de egalitatea în drepturi. Nu este normal ca pentru cei cărora li se calculează pensia în funcție contributivitate gradul de recuperare a venitului cu salariul de către pensie să fie de 45-46%, iar pentru alte categorii să fie spre 80% raportul la venitul pe care l-au avut", a spus liberalul.

Orban a adăugat că este categoric împotriva pensiilor speciale pentru demnitari. "Aceștia ar trebui să aibă o indemnizație decentă care să le permită să trăiască și care să nu-i facă vulnerabili la tentațiile de corupție", a explicat el.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că sunt neconstituționale dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare.

Pe 26 decembrie 2015, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene — Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Sesizarea avea în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou-create.

"În forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. (...) Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, și tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat", arăta Guvernul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ