Orban, despre modificarea legilor Justiției: E o încercare de a o schimba pe Kovesi. Sunt absolut convins

| 15 sep, 17:07

Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a exprimat, joi, convingerea că PSD o va schimba pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, odată cu adoptarea legilor Justiției în forma propusă în prezent.

Întrebat, joi seară, la Digi 24, dacă PSD va încerca să o schimbe pe Laura Codruța Kovesi, Orban a răspuns: "Da. Sunt absolut convins. N-am nicio îndoială în privința asta".

Orban a explicat că prin modificarea acestor legi, "PSD a planificat să încalece politic Justiția, să conducă politic Justiția".

"Lucrul ăsta e clar, se vede ca lumina zilei. Sunt lucruri împotriva cărora ne-am opus categoric, fiind dispuși să apelăm la toate formele de protest, inclusiv ieșitul în stradă. (...) 1. Șefii Parchetelor sunt numiți practic de ministrul Justiției, de omul Guvernului PSD. CSM, care în mod normal este garantul independenței Justiției, poate o singură dată să dea aviz negativ, după care ministrul Justiției numește pe cine vrea el. 2. Inspecția Judiciară, cea care cercetează disciplinar, care propune sancțiunile, e trecută în subordinea ministrului Justiției. Adică același ministrul al Justiției care numește șefii Parchetelor este cel care controlează Inspecția Judiciară (...). Deci, transformi Inspecția Judiciară în armă politică, ca să o îndrepte împotriva procurorilor care 'deranjează' (...) 3. Încălcarea autonomiei procurorului de caz. Șeful ierarhic superior putea să infirme o decizie luată de procurorul de caz, dar pe motive de legalitate. Prin această modificare i se dă dreptul șefului numit de ministrul Justiției să infirme rezoluții ale procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci și pe motive de temeinicie", a afirmat Orban.

El a menționat că "oricând poți să trimiți Inspecția Judiciară la DNA".

"Inspecția Judiciară nouă, după model PSD. Oricând poți să trimiți Inspecția Judiciară la DNA sau la DIICOT. Poate se mai duc o dată. Și oricând poți să-i găsești bube în cap doamnei Kovesi sau altor procurori, astfel încât să fie schimbați", a susținut președintele PNL.

Orban a subliniat că a pledat întotdeauna pentru "o putere judecătorească independentă".

"De la începutul carierei mele am pledat pentru o putere judecătorească independentă, o putere judecătorească liberă, autonomă de alte puteri în stat, autonomă de puterea politică, de intervențiile puterii politice. De asemenea, autonomă — pentru că s-au văzut lucruri — și de orice alte intervenții și influențe care pot veni din partea serviciilor de informații sau din partea altor instituții. Nu va exista dreptate sau șansa ca fiecare român să-și găsească dreptatea în justiție decât atunci când o să avem o putere judecătorească și un sistem de justiție care este așa cu îl definește Constituția, și anume independent. Garantul independenței Justiției fiind Consiliul Superior al Magistraturii", a spus Orban.

Întrebat ce sentimente încearcă față de DNA și față de procurori, Ludovic Orban a arătat că nu cunoaște foarte bine această instituție, dar a opinat că de când funcționează DNA a scăzut corupția în România.

"Mărturisesc că nu cunosc foarte bine DNA. Am început să mă uit la anchetele formulate de cei de la DNA după ce mi s-a întâmplat cu mai multă atenție. Sentimente nu poți să zici că ai. (..) Este evident că de când există și funcționează DNA, mai ales în ultima perioadă, a scăzut corupția în România. Hai să fim cinstiți! Au fost foarte multe cazuri de oameni condamnați, au fost foarte multe afaceri de corupție care au fost dezvăluite", a mai spus Orban.

Referitor la organizarea unui eventual miting pe tema legilor Justiției, Orban a precizat că va fi stabilit "la momentul potrivit".

"Stabilim într-un moment care este potrivit. Stabilim, nu vă faceți probleme. Sunt convins că nu vom fi singuri. Vă spun că există o mare sensibilitate în societatea românească față de acest subiect", a adăugat Orban.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ