Parlamentul European a aprobat ratificarea de către Uniunea Europeană a acordului de la Paris privind schimbările climatice

| 04 oct, 17:35

Parlamentul European a aprobat, marţi, în sesiune plenară la Strasbourg, ratificarea de către Uniunea Europeană a acordului de la Paris privind schimbările climatice, după un proces fulger. Această etapă permite intrarea în vigoare a acestui nou cadru global pentru lupta împotriva încălzirii globale, informează France Presse.

După Statele Unite, China şi India, principalii poluatori ai planetei, Uniunea Europeană va putea acum să notifice ratificarea sa la ONU în zilele următoare, în acelaşi timp cu ţările europene care au finalizat ratificarea documentului la nivel naţional. 

Parlamentarii au aprobat ratificarea textului de către UE cu o majoritate zdrobitoare (610 voturi pentru, 38 împotrivă) în prezenţa preşedintei COP21 (Conferinţa Părţilor Convenţiei-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice), Ségolčne Royal, şi a secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon. 

Pentru a intra în vigoare, Acordul de la Paris trebuie ratificat de 55 de state care trebuie să totalizeze 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. În momentul de faţă, 62 de ţări l-au ratificat, dar acestea reprezintă doar 52% din emisii. Dar acest prag va fi depăşit odată cu depunerea prevăzută a ratificărilor de către şapte ţări ale UE (Germania, Austria, Franţa, Ungaria, Slovacia, Malta, Portugalia). Acest lucru ar trebui să permită intrarea în vigoare a acordului o lună mai târziu. 

După aprobarea Parlamentului European, Consiliul va fi în măsură să ratifice în mod oficial acordul. Statele membre ale UE vor trebui, de asemenea, să ratifice acordul la nivel naţional. 

În mod normal, pentru acest tip de acorduri internaţionale, UE şi cele 28 state membre ale sale trebuie să depună simultan ratificările, la capătul unor proceduri uneori de lungă durată. Dar ele au ajuns, nu fără dificultate, la un acord politic pentru a utiliza de această dată o procedură inedită, permiţând UE şi membrilor săi care au finalizat procesul să depună imediat ratificările, scrie Le Monde. 

Acordul încheiat la Paris în decembrie 2015 prevede limitarea creşterii temperaturii mondiale la 2 grade Celsius faţă de nivelul din era preindustrială.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ