PARLAMENTUL ROMÂN a decis: Orice cetăţean al Uniunii Europene are dreptul de a fi ales primar în România

| 05 mai, 17:28

Cetăţenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleşi în funcţia de primar, au decis marţi parlamentarii Comisiei speciale pentru elaborarea legilor electorale.

 

Până în prezent, cetăţenii UE puteau fi aleşi în funcţia de consilier local sau judeţean, potrivit Agerpres.

Conform unui amendament propus de preşedintele comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu, şi completat de democrat-liberalul Ioan Oltean, cetăţenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleşi în funcţia de primar, consilier local şi consilier judeţean.

"În acest moment sunt doar trei ţări din UE care nu permit alegerea cetăţenilor UE, inclusiv în funcţia de primar. Există o directivă care recomandă contrariul. (...) Propunerea pe care o fac este să ieşim din acest grup de trei ţări. Constituţia permite cetăţenilor UE să acceadă inclusiv în funcţia de primar", a argumentat Mihai Voicu.

Citeste si: Eurodeputaţii condamnă înaintarea militară a Rusiei în Marea Neagră

Senatorii şi deputaţii au amendat astfel proiectul legii alegerilor locale care a fost deja adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Acesta prevede, între altele, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea preşedintelui consiliului judeţean de către consilierii judeţeni şi menţinerea pragului electoral la 5% pentru partidele politice.

Parlamentarii din Comisia de cod electoral au respins, pe de altă parte, în unanimitate, un amendament care propunea alegerea prin vot direct a viceprimarilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ