Eduard Hellvig, noul şef SRI. Discursul de la depunerea jurământului

| 02 mar, 15:43

Plenul reunit al Parlamentului a votat luni numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI, informează România TV. Rezultatul a fost anunţat oficial, iar Eduard Hellvig a depus jurământul.

498 de parlamentari au votat pentru numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI şi doar 15 împotrivă, anunţă România TV.

Eduard Hellvig a fost propus de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea SRI, iar comisia parlamentară pentru controlul serviciului a aprobat propunerea, după audierea lui Hellvig. Votul final va fi dat de camerele reunite ale Parlamentului, în şedinţa de luni, începând cu ora 16.00.

Discursul lui Eduard Hellvig în parlament, după depunerea jurământului

"SRI a cunoscut, în ultimii ani, un proces amplu de modernizare și de reorganizare, devenind un vector de stabilitate națională. Responsabilitatea de asigurare a securității cibernetice a Ucrainei reflectă statutul obținut în cadrul comunității de informații euro-atlantice. În viziunea mea, prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanței atât în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, cât și într-un context geostrategic tensionat. Drept urmare, consider esențiale două coordonate de acțiuni — combaterea corupției și dezvoltarea capacității de apărare a siguranței naționale", a declarat Hellvig.

Eduard Hellvig a explicat că fenomenul corupției reprezintă un factor de risc atât în ceea ce privește siguranța națională, dar și pentru buna funcționare a instituțiilor statului.

"Cu toate că s-au înregistrat progrese majore în ultimii ani, corupția reprezintă în continuare un factor de risc pentru siguranța națională, afectând economia și subminând funcționarea instituțiilor. Când istoria s-ar putea să nu mai aibă vreodată răbdare cu noi, dacă vrem ca România să rămână în picioare, va trebui să avem un stat puternic, clădit pe un parteneriat democratic cu proprii cetățeni și pe pilonii instituționali solizi", a mai spus Hellvig.

Acesta s-a referit, în discursul său, și la necesitatea întăririi relațiilor strategice cu partenerii euro-atlantici în contextul evoluțiilor din regiune.

"Îmi doresc aprofundarea cooperării operaționale și a schimbului de informații cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea noastră și a deciziilor de repivotare militar-strategică a NATO în estul Europei. Evoluțiile recente ne-au demonstrat cât de important sunt controlul parlamentar asupra activității SRI și colaborarea SRI cu Parlamentul și CCR pentru definirea unui cadru legislativ care să răspundă deopotrivă imperativelor democratice și celor de siguranță națională", a conchis Hellvig.

Citeşte şi: Victor Ponta, mesaj pentru noul şef al SRI

Obiectiv.info face un rezumat al poziţiei pe care au adoptat-o partidele politice vizavi de sprijinul pentru Hellvig.

Victor Ponta, PSD: "Parlamentarii PSD nu se vor opune propunerii făcute de președintele Iohannis pentru conducerea SRI, dorind însă, în același timp, să avem un tip de colaborare în care toate funcțiile de conducere în instituțiile statului să nu aparțină unui singur partid — un deziderat pe care cred că l-a avut tot electoratul anul trecut".

Alina Gorghiu, PNL: "Propunerea făcută de Președintele României are menirea de a pune capăt unei situații de interimat la SRI și de a întări autoritatea unei instituții care a fost supusă mai multor atacuri politice în ultima perioadă. Domnul Eduard Hellvig are o serioasă activitate publică, corectă și necontroversată, iar nominalizarea sa va fi susținută de către PNL în Parlament".

Citeşte şi: George Maior: Îl voi sprijini pe Hellvig

UNPR: “Salutăm decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a propune un director SRI în persoana lui Eduard Hellvig. UNPR va susţine această propunere, aşa cum a susţinut şi creşterea bugetului pentru Apărare, tocmai pentru că aceste propuneri răspund unor exigenţe majore ce ţin de stabilitate şi de apărarea interesului national” (comunicat UNPR)

Kelemen Hunor, UDMR: "Il cunoastem, e fost coleg de Parlament, in acest moment este eurodeputat, il stim foarte bine, un om extrem de echilibrat si foarte bine pregatit, inclusiv in domeniul apararii sau securitatii. Si tot ce stiu despre el si asa cum il cunosc, este un om fara bube. Deci, din punctul nostru de vedere, nu exista nicio problema. Vom discuta luni, in grupurile parlamentare, dar nu exista nicio problema sa nu il sustinem in Parlament, cand va fi propus si cand va fi votat".

Eugen Tomac, PMP: "Chiar dacă nu avem un număr foarte mare de parlamentari, suntem un partid de opoziție și, prin urmare, pentru că nici nu am fost consultați atunci când s-au făcut aceste propuneri, poziția noastră este, clar, de vot împotrivă".

Citeşte şi: Cine este Eduard Hellvig, viitorul director al SRI. Declaraţia de avere a lui Eduard Hellvig

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 mar, 15:47
dan slugarescu
rezumat al poziţiei ....................?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ