Pastilele care DUBLEAZĂ riscul de cancer la sân! Cele mai multe femei le folosesc, fără să știe

| 01 aug, 2014

Femeile care iau pilule contraceptive prezintă risc dublu de a dezvolta cancer de sân, iar acest risc crește în funcție de doza de hormoni conținută de tablete, relevă un nou studiu.

Studiul a comparat un grup de 1.102 femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, cu un grup de femei sănătoase, analizând istoricul contraceptivelor folosite.

Femeile care au luat pilula combinată (care conține estrogen și progesteron, doi hormoni sexuali asemănători cu cei produși de organism) în ultimul an au fost cu 50 la sută mai predispuse să dezvolte cancer, comparativ cu cele care nu au folosit-o niciodată sau încetaseră să o mai ia de mai mult de un an.

Studiul, publicat în revista Cancer Research, a analizat tipul de pilulă combinată utilizat și a constatat că riscul de cancer creștea proporțional cu cantitatea de estrogen conținută. Pilulele care conțin o doză mare de estrogen cresc de două ori riscul de a dezvolta cancer la sân, față de alte forme de contraceptive cu niveluri scăzute din acest hormon, care nu au crescut deloc riscul de cancer.

Acest studiu a atras reacții din partea altor specialiști în cercetarea cancerului.

 

CITEȘTE ȘI: SE POATE! 10 căi simple să reduci riscul cancerului de sân

 

Astfel, dr. Elisabeth Beaber, om de știință în cadrul Departamentului Științelor Sănătății Publice din Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle a fost de părere că rezultatele studiului necesită confirmare și trebuie interpretate cu precauție.

CUM POATE CAUZA PILULA CANCER MAMAR?
Două dintre cele mai importante tipuri de hormoni care controlează reproducerea sunt estrogenii şi progesteronii. Pilulele de control al naşterii sunt compuse din estrogeni şi/sau progesteroni sintetici. Experimentele au arătat că aceşti hormoni fac ca celulele sânului femeilor să se dividă mai rapid, ceea ce le face să fie afectate mai uşor de carcinogeni – agenţii care cauzează cancerul.

“Cancerul la sân este rar în rândul femeilor tinere și există numeroase beneficii pentru sănătate asociate cu utilizarea contraceptivelor orale, beneficii care trebuie să fie luate în considerare. În plus, studii anterioare sugerează ca riscul crescut asociat cu utilizarea contraceptivelor orale scade după oprirea administrării”, a spus cercetătoarea.

A FOST DOVEDIT ACEST LUCRU?
Da. Optsprezece din douăzeci de studii realizate, începând cu 1980, privind legătura dintre pilula de control al naşterii şi cancerul mamar au arătat că utilizatoarele pilulei au un risc mai mare de a face cancer mamar decât neutilizatoarele pilulei. O analiză a cercetărilor făcute din 1990 până în acel moment [1], a arătat că femeile care utilizau pilula de 4 ani sau mai mult, înainte de prima lor sarcină dusă la termen,  aveau un risc crescut cu 72% de a dezvolta cancer mamar.

“Nivelurile de estrogen din pilula combinată au scăzut în ultimii 30 de ani. Deși cercetătorii afirmă că aceste constatări necesită investigații suplimentare, suntem un pic mai aproape de a afla dacă noile pilule cu doze mai mici de estrogen sunt sau nu asociate cu același risc ca și formulele cu doze mai mari, mai frecvent utilizate în trecut’, a subliniat și dr Caroline Dalton, de la ‘Breakthrough Breast Cancer’ din Marea Britanie.

CE ÎNSEAMNĂ FAPTUL DE A AVEA „UN RISC CRESCUT CU 72% DE A DEZVOLTA CANCER MAMAR”?
Un risc crescut cu 72% înseamnă un risc crescut cu 72%, faţă de situaţia anterioară. De exemplu, dacă o persoană are un risc de 10% de a face cancer, o creştere cu 72% înseamnă un risc de până la 17,2%.

Potrivit acesteia, este important de reținut că femeile sub 40 de ani fac rar cancer la sân indiferent dacă folosesc sau nu pilule contraceptive. În plus, la zece ani după încetarea administrării orice risc crescut va fi dispărut, el revenind aproximativ la același nivel cu al femeilor care nu au luat niciodată pilule. Pentru începerea sau întreruperea administrării pilulelor contraceptive, femeile trebui să consulte doctorul, a îndemnat ea.

CÂT DE GRAVĂ ESTE PROBLEMA CANCERULUI MAMAR?
Cancerul mamar este o formă care ocupă primul loc printre tipurile de cancer la femei şi constituie cauza principală a decesului de cancer printre femeile din SUA, în vârstă de 20-59 de ani. Tot în SUA, în fiecare an, aproximativ 175.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân şi peste 43.000 de femei mor din această boală [2]. Aceasta înseamnă că o femeie din opt, din SUA, va face cancer mamar, la un moment dat, în timpul vieţii,  şi o pătrime din aceste femei vor muri din această cauză. Utilizarea pilulelor de control al naşterii, în special la o vârstă foarte tânără, creşte simţitor riscul acestora de a face cancer mamar. Acest risc creşte chiar mai mult când este combinat cu alţi factori de risc ai acestui tip de cancer cum ar fi avortul provocat, tratament hormonal (suplimentarea cantităţii de estrogen), existenţa cancerului mamar în familie şi alţi factori.

Femeile nu trebuie să înceteze să mai ia anticoncepționalele pe baza acestui studiu, sfătuiește și Sarah Williams, de la Cancer Research din Marea Britanie, subliniind că cercetarea nu a ținut seama de criterii precum vârsta, istoricul bolilor de cancer din familie sau dacă o femeie a făcut recent un screening mamar și nici dacă femeile respective luaseră anterior anticoncepționale și cât timp. Se știe că pilulele cresc riscul de cancer în timpul utilizării lor, dar ele oferă o protecție de durată împotriva cancerului ovarian și uterin la zece ani după întreruperea tratamentului. În concluzie, pilulele previn mai multe cazuri de cancer decât cauzează, a conchis cercetătoarea.

EXISTĂ ANUMITE GRUPURI DE FEMEI EXPUSE UNUI PERICOL MAI MARE DECÂT ALTELE?
Cercetările arată că pilula creşte riscul cancerului mamar mai mult la anumite grupuri de femei decât la altele. Grupurile de femei cu un risc mare sunt în special tinerele, femeile tinere care nu au născut, femeile care au un caz de cancer în familie, cele care au luat pilule de control al naşterii o perioadă îndelungată (patru ani sau mai mult) şi tinerele femei de culoare.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ AM AVUT UN CAZ DE CANCER MAMAR ÎN FAMILIE?
Femeile care au avut cu caz de cancer mamar în familie şi utilizează contraceptive orale au un risc crescut ce provine din ambii factori. De exemplu, dacă mama sau sora unei femei au avut cancer mamar, riscul acesteia din alţi factori, cum ar fi avort şi/sau contraceptive orale este cu atât mai mare.

ANUMITE CONTRACEPTIVE AU UN RISC MAI MARE DECÂT ALTELE?
Da. Studiile ştiinţifice au arătat că riscul cancerului mamar se triplează în cazul femeilor care au utilizat Depo-Provera timp de doi ani sau mai mult, înainte de vârsta de 25 de ani [5].  Norplant, care utilizează acelaşi tip de substanţe ca şi Depo-Provera, ar putea comporta acelaşi risc.

 

CITEȘTE ȘI: O cauză UIMITOARE a CANCERULUI LA SÂN

 

ALTE TIPURI DE CANCER SUNT INFLUENŢATE DE CONTRACEPTIVELE ORALE?
Contraceptivele orale scad riscul cancerului ovarian şi uterin, însă cresc riscul cancerului mamar, cervical şi de ficat. Se estimează că alte 40.000 până la 80.000 de noi cazuri de cancer vor apărea în SUA anual, când se va lua în considerare şi efectul contraceptivelor orale asupra tuturor tipurilor de cancer.

EXISTĂ ŞI ALTE RISCURI DIN CAUZA CONTRACEPTIVELOR?
Desigur. Binecunoscutele efecte colaterale ale pilulei  includ o frecvenţă crescută a cheagurilor de sânge, tensiune mare, atac de cord, migrene, depresie, pierderea libidoului şi o serie de alte dereglări. Mai puţin cunoscut este faptul că contraceptivele orale şi progesteronii injectabili (cum ar fi Depo-Provera) cresc foarte mult riscul contractării şi transmiterii bolii HIV/SIDA [6,7]. În plus, contraceptivele moderne orale cauzează avorturi precoce [8].

CUM MĂ POT PROTEJA?
Mulţi dintre factorii de risc cunoscuţi pot fi evitaţi: expunerea la hormoni (inclusiv contraceptivele hormonale), avortul, abuzul de alcool, obezitatea şi expunerea la radiaţii. În plus, există o reducere semnificativă a riscului cu fiecare copil pe care o femeie îl naşte. Fiecare lună de alăptat reduce riscul cancerului mamar, precum şi naşterea de copii la o vârstă tânără. Vitamina A (care nu trebuie luată în doze mari de către femeile care ar putea rămâne însărcinate) şi unele medicamente cu „anti-estrogen” ar putea oferi o oarecare protecţie. Orice femeie, în special dacă are unul dintre factorii de risc amintiţi, trebuie să consulte în mod regulat medicul şi să-şi examineze frecvent sânii.

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ