Patriarhul Daniel cere ajutorul Senatului

| 09 dec, 2014

Patriarhul Daniel cere parlamentarilor să nu elimine religia din școli, așa cum se dorește prin iniţiativa legislativă a deputatului Remus Cernea, care prevede înlocuirea religiei cu o oră de "Etică şi cultură civică".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, citat de Adevărul, argumentele Patriahului Daniel împotriva interzicerii orelor de religie în şcoli sunt:

prezenţa religiei în şcoli este prevăzută şi în Constituţie

acelaşi lucru este prevăzut şi în Legea Educaţiei

potrivit legislaţiei în vigoare, religia este o discipină şcolară „parte a trunchiului comun“, care nu este obligatorie, existând opţiunea ca unii elevii să nu participe

situaţia din ţara noastră este una des întâlnită şi în alte state din Europa, precum Germania şi Austria

la ora de religie, susţin aceştia, sunt propuse unele valori sprirituale, nu impuse

valorile propuse în cadrul orelor de religie sunt diferite faţă de cele care se regăsesc în cadrul orelor de educaţie civică

educaţia civică face deja parte din programa şcolară

dacă elevii ar putea obţine calificative şi nu note în cadrul orelor de religie, aşa cum se întâmplă la celelalte discipline, atunci ar diminua importanţa orei de religie în şcoli

În schimb, deputatul independent Remus Cernea a declarat pentru Adevărul că "educaţia are drept scop urmărirea intereselor copiilor, nu ale bisericii".

Religia nu mai este obligatorie după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională.

Mai mult, CC a hotărât cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută de acum doar de către cei care vor să studieze această disciplină. Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie. Mai exact, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţional articolul din Legea educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 oct, 19:49
barbu emil
religia in scoala
decizia Curtii Constitutionale este binevenita in aceasta escaladare a pretentiilor BOR de a se infiltra in toate activitatile umane, cu largul concurs al politicienilor ignoranti si/sau semidocti care spera ca prin preotii de la tara ,in specil, sa obtina voturi , adica fac un troc dezgustator , fiecare urmarind propriul profit.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ