PDL nu revizuieşte Constituţia, o boicotează

| 14 mai, 2013

Comisia de la Veneția, cea mult invocată de cei de la PDL, în Codul de bune practici în materie de referendum, la secțiunea Cvorum, specifică foarte clar că nu se recomandă un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât ar fi asimilaţi cei care se abţin cu partizanii votului negativ.

De la începerea mandatului noului legislativ, printre principalele subiecte pe care acesta și le-a stabilit pentru anul 2013 a fost trecută şi revizuirea Constituţiei. Motivaţia pentru această modificare a Legii fundamentale a statului român este necesitatea stabilirii mai clare a atribuţiilor principalelor instituţii ale statului, preşedinţie, Guvern, Parlament, limitele lor constituționale, dar şi o adaptare a Constituţiei la realităţile actuale ale societăţii româneşti.

Încă de la startul discuţiilor pe această temă reprezentanţii PDL au preferat să se distanţeze de tot ce înseamnă proces de revizuire a Constituţiei, iar toate propunerile înaintate de celelalte grupuri parlamentare fie le-au criticat, fie le-au respins din capul locului. Procesul de revizuire a Constituţiei trebuie până la urmă să fie un consens al reprezentanţilor clasei politice, a partidelor, însă tocmai la acest consens cei de la PDL nu doresc să ia parte.

Un exemplu grăitor prin care cei de la PDL dau dovadă că nu participă, ci boicotează revizuirea Constituţiei este oferit chiar de președintele partidului, Vasile Blaga. De curând acesta a declarat că în cazul în care USL va modifica pragul de validare a referendumului, atunci PDL va mobiliza electoratul să nu participe la referendumul de modificare a Constituției.

Nu că ar fi prima oară când acţionează de o asemenea manieră. Cei din PDL au experienţa referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, când erau disperaţi să convingă lumea să nu iasă la vot.

Ceea ce Vasile Blaga nu are în vedere este faptul că se află într-o eroare. Comisia de la Veneția, cea mult invocată de cei de la PDL, în Codul de bune practici în materie de referendum, la secțiunea Cvorum, specifică foarte clar că nu se recomandă un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât ar fi asimilaţi cei care se abţin cu partizanii votului negativ. Probabil cei de la PDL doresc o nouă criză politică în România, o nouă etapă de deteriorare a imaginii României în Europa.

Modificarea pragului de validare a referendumului de către USL este un argument fals utilizat de PDL şi Vasile Blaga. Declaraţia lui Blaga nu face decât să demonstreze că cei de la PDL folosesc tot felul de mijloace pentru a-şi motiva lipsa de implicare în procesul de revizuire a Constituţiei. Începând cu referendumul din 2012 pedeliștii au ajuns maeştrii ai boicotului. În primul rând au boicotat referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, apoi au boicotat în parlament măsuri legislative importante pentru statul român, precum bugetul sau legea retrocedărilor.  Mai mult, s-au boicotat între ei în interiorul partidului după ultimul Congres.

Activitatea politică a PDL a însemnat în ultimele luni doar criticarea activităţii guvernamentale. Aceştia au dus lipsă de viziune politică, de luări de atitudine în parlament prin promovarea unor acte legislative importante pentru România.

PDL este la ora actuală un partid conflictual, care nu îşi acceptă înfrângerea şi preferă să pună piedici în toate modurile posibile actualei puteri. În loc să stea deoparte, cum au făcut şi până acum în cadrul procesului de revizuire a Constituţiei, şi să lase comisiile de specialitate şi celelalte partide să lucreze la actul fundamental al statului român, aceştia aruncă tot felul de „bombe” în spaţiul public.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ