Pericolul din fructele si legumele pe care le mancam. Care este avertismentul specialistilor

| 09 noi, 2013

Un sfert dintre fructele si legumele de pe tarabe contin urme de pesticide, iar o parte chiar depasesc limita admisa.

Aceasta este concluzia grava a unui raport de la Autoritatea Sanitar-Veterinara care arata ca merele, portocalele, dar si rosiile pot contine substante ce devin periculoase pentru sanatate cand sunt ingerate in cantitati mari.

Daca merele cu pesticide provin in general din Romania, legumele si portocalele vin in special din Turcia.

Din 3357 de probe analizate, Autoritatea Sanitar Veterinara a stabilit ca un sfert contineau reziduuri de pesticide, iar aproximativ 30 de probe aveau depasiri de substante toxice peste limita admisa de lege.

Analizele de laborator au depistat cele mai multe pesticide, intre 2 si 7 tipuri, in mere. Iar 60 la suta dintre acestea erau romanesti.

Daca vorbim de citrice, in portocale, mandarine si lamai s-au gasit pana la 5 tipuri de pesticide, iar majoritatea proveneau din Turcia.

In fine, nici rosiile nu au scapat curate, 70 la suta dintre acestea sunt turcesti.

Dealtfel, clientii au inceput sa evite produsele din Turcia, dupa ce la inceputul anului au fost descoperite depasiri ale limitei de pesticide in mai multe transporturi de fructe si legume din aceasta tara.

Ingerate in cantitati mari, aceste substante ne pot afecta ficatul, rinichii, sistemul hormonal si ne pot ingrasa peste masura, spun specialistii. Tocmai de aceea trebuie sa le spalam cu atentie inainte de consum.

"Noi trebuie sa spalam foarte bine aceste fructe si legumele. Aceasta idee ca ar trebui sa cojim fructele este gresita. Odata cu coaja noi eliminam o serie de subtante pretioase", a spus medicul nutritionist Marie Vranceanu.

Specialistii ne recomanda sa mancam fructe si legume din productia interna, iar iarna, sa le alegem pe cele din Uniunea

Europeana.

Totusi, Turcia ramine unul dintre principalii nostri furnizori de fructe si legume proaspete.

 

Tag-uri: fructe, legume, pesticide
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ