Persoanele persecutate din motive politice vor primi indemnizații. Câţi bani vor încasa românii în urma promulgării legii

| 01 apr, 18:20

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea legii prin care se acordă o indemnizație persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, informează Administrația Prezidențială.

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 11 martie această lege.

Actul normativ pentru modificarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinatate ori constituite în prizonieri prevede că aceste categorii de persoane au dreptul la o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.

"Soțul/soția celui decedat din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitalele de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-au stabilit domiciliu obligatoriu are dreptul la o indemnizație lunară de 400 de lei neimpozabilă dacă ulterior nu s-au recăsătorit. Indemnizația se poate cumula cu orice pensie", mai prevede acest text de lege.

Tot miercuri președintele Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea OUG nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

De asemenea, a semnat decretele privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Sibiu a Gabrielei Liliana Berghezan — pensionare, la data de 10 aprilie, și din funcția de judecător la Judecătoria Târgu Jiu a lui Liviu Boian — pensionare, la data de 15 aprilie.

Citeşte şi: Dan Mihalache, puntea de legătură dintre Adina Vălean şi Klaus Iohannis

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 apr, 19:28
mihael
persecutia politica
Ma declar persecutat politic de 25 de ani de statul roman. I-mi pretinde taxe si impozite fara sa-mi ofere in schimb drepturile din banala constitutie.Cer statului roman inapoi TVA-ul exagerat de mare fata de o salarizare ca in lumea a 3 a.Vreau ca istitutiile statului sa disponibilizeze 50% din personalul pe care il intretine si ingroasa randurile de la an la an.Vreau ca rovineta si CNADR-ul sa dispara atata timp cat drumurile arata deplorabil .Cer dreptul de a purta arma cu glont sa ma pot apara atat de talharii amatori cat si de talharii imbracati in haina statului ceva mai profesionisti.In plus, noi cetatenii vom avea un argument in plus ca voi politicienii sa va tineti de cuvant si sa nu mai aveti derpaje ca in cazul Valcov .Reducerea cheltuielilor bugetare inclusiv renuntarea de a plati salariile popilor din biserica ortodoxa .Recuperarea donatiilor facute de guvernele anterioare BOR-lui.Deci aveti multe de facut.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ