Perspective de reducere a fiscalităţii, începând cu 1 iulie

| 25 mar, 2014

Cu ocazia dezbaterii iniţiate de liberali în Parlament, premierul Victor Ponta a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că reducerea contribuţiilor la asigurări sociale şi scutirea impozitării profitului reinvestit sunt proiecte “posibile” şi “realizabile”.

Reducerea fiscalităţii reprezintă unul din angajamentele pe care guvernul condus de Victor Ponta şi l-a asumat încă din 21 decembrie 2012 când programul de guvernare al USL a fost aprobat de către Parlament. De altfel, reducerea CAS şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit au fost reasumate de noul guvern în programul aprobat de Parlament în această lună, la învestirea noului cabinet. Prin urmare, cu ocazia dezbaterilor de luni din Parlament, premierul Victor Ponta a reiterat dorinţa de a reduce povara fiscală ce apasă pe umerii angajatorilor: "Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit a profitului reinvestit sunt proiecte rezonabile, posibile, pe care ni le-am propus împreună şi pe care le vom realiza împreună, luptând în acelaşi timp cu populismul (...) care în 2010 a produs acea catastrofă economică şi socială. Cred că având preţuri competitive la energie şi o politică fiscal-bugetară de acest tip, care să combine reducerile cu o disciplină financiar-bugetară, vom reuşi şi în 2015 şi în 2016 să păstrăm cu siguranţă stabilitatea României", a declarat Victor Ponta.

Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale la angajator a fost discutată în prealabil cu FMI şi Comisia Europeană, convenindu-se ca măsura să fie implementată, de principiu, începând cu 1 iulie. Însă, decizia finală va fi luată ţinând cont de nevoia de a acoperi impactul pe care această măsură o va avea la adresa bugetului şi doar după analizarea rezultatelor economice de pe primul trimestru.

La negocierile de anul trecut cu FMI şi Comisia Europeană, ce au privit măsurile de relaxare fiscală, au participat inclusiv foştii minişrti liberali care la momentul respectiv erau de acord cu respectarea unei discipline financiare stricte care să nu pună în pericol echilibrele macroeconomice. În schimb, zilele acestea, liberalii practică un joc politicianist periculos la adresa economiei naţionale, prin solicitarea intempestivă de reducere a CAS. Astfel, politicienii din partidul condus de Crin Antonescu nu ţin cont de faptul că reducerea poverii fiscale trebuie făcută în concordanţă cu menţinerea unui echilibru bugetar.

Anul trecut guvernul condus de Victor Ponta a reuşit să coboare deficitul bugetar la 2,5% din PIB, România numărându-se printre puţinele ţări europene cu un deficit sub 3%. Or, adoptarea unor reduceri fiscale fără a ne asigura înainte de acoperirea bugetară completă a efortului financiar necesar, aşa cum doresc liberalii, poate arunca finanţele ţării în aer, riscând să pună astfel în pericol perspectivele de creştere economică pentru următoarea perioadă. Altfel spus, faptul că executivul condus de Victor Ponta abordează de o manieră prudențială adoptarea măsurilor de relaxare fiscală dovedește o viziune responsabilă, care creează premise sănătoase pentru ca România să continue pe drumul de consolidare economică început în 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ