Peste 100.000 de bulgari şi români lucrează în Marea Britanie

| 16 mai, 2013

Peste 100.000 de cetăţeni români şi bulgari lucrează în prezent în Marea Britanie, indică date oficiale în legătură cu ocuparea forţei de muncă, citate de BBC News.

Oficiul Naţional britanic pentru Statistică (ONS) a dat publicităţii un raport detaliat cu privire la numărul imigranţilor români şi bulgari din Marea Britanie care a crescut într-un an cu aproximativ 15 la sută înainte de eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, în 2014.

Românii şi bulgarii vor dobândi la sfârşitul lui 2013 aceleaşi drepturi de a lucra în Marea Britanie ca şi restul cetăţenilor din Uniunea Europeană, reaminteşte BBC. Acest lucru a stârnit îngrijorarea legată de creşterea imigraţiei din cele două ţări. Ca răspuns la ridicarea restricţiilor pentru munca temporară, guvernul britanic are în vedere limitarea accesului imigranţilor la beneficii, servicii medicale şi locuinţe.

Conform datelor oficiale, numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut de la 90.000, în primul trimestru al anului 2012, la 103.000 în prezent.

Anterior, un studiu realizat de British Labour Force a calculat că, în prezent, în Marea Britanie trăiesc 26.000 de bulgari şi 80.000 de români. Bulgarii şi românii au avut dreptul de a călători fără viză în Marea Britanie din 2007, dată la care ţările lor au aderat la UE, însă au existat restricţii temporare cu privire la locurile de muncă pe care le pot ocupa. Aceste restricţii vor fi ridicate la sfârşitul anului, în conformitate cu normele Uniunii Europene.

Guvernul de la Londra a refuzat să facă estimări în legătură de numărul de imigranţi care sunt aşteptaţi, însă Migration Watch, un ONG care militează pentru controale mai stricte ale imigraţiei, a spus că s-ar putea situa între 30.000 şi 70.000 de persoane din cele două ţări.

Diplomaţi din Bulgaria şi România au subliniat în mod repetat că nu se aşteaptă un "val" de migraţie din ţările lor.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ