Peste 100.000 de credincioşi sunt prezenţi la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc

| 07 iun, 2014

Peste o sută de mii de credincioşi din toată lumea sunt aşteptaţi, sâmbătă, pe muntele Şumuleul Mic, de lângă Miercurea Ciuc, la marele pelerinaj de Rusaliile catolice, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est.

 

Unii pelerini au ajuns de vineri seara la catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc şi au petrecut în lăcaşul de cult o noapte de veghe şi rugăciune. Alte grupuri de credincioşi se îndreaptă dimineaţă spre muntele Şumuleul Mic acolo unde, de la un altar în aer liber, va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Unii dintre pelerini au venit pe jos de la distanţe foarte mari, de sute de kilometri şi spun că nu simt oboseala şi durerea pentru că Fecioara Maria le este mereu alături. La fel ca şi în anii trecuţi, aproximativ 3500 de pelerini din Ungaria au fost aduşi la Miercurea Ciuc cu trei trenuri turistice. Grupurile de credincioşi poartă în mâini steaguri religioase, împodobite cu crenguţe verzi şi cântă imnuri religioase.

Conform tradiţiei, ei se opresc mai întâi la Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc şi se roagă la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în centrul acestui pelerinaj, după care pornesc spre locul oficierii slujbei. Unii dintre credincioşi nu merg pe traseul obişnuit ci urcă pe un deal abrupt, denumit 'Drumul Crucii', aflat la câteva sute de metri de catedrală şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire ale lui Iisus pe Golgota.

Potrivit programului, în jurul orei 10,30, este scos din biserică Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, care va fi purtat de Böjte Csongor şi Süket Hunor, elevi merituoşi ai Liceului Teologic Romano-Catolic ''Segítõ Mária'' din Miercurea Ciuc, iar întreaga procesiune va porni spre altarul în aer liber de pe muntele Şumuleu.

Sfânta Liturghie va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, IPS dr Jakubinyi Gyorgy, iar singurul invitat va fi oratorul pelerinajului, preotul decan de Mureş şi Târnave, Olah Denes. Reprezentanţii Ordinului Franciscanilor spun că toţi ceilalţi participanţi, indiferent de funcţiile lor, sunt simpli pelerini.

La pelerinaj sunt aşteptaţi să ia parte şi preşedintele Ungariei, Janos Ader, alături de soţia sa, dar şi ministrul Apărării din Ungaria, Hende Csaba.

Peste 500 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura ordinea şi vor interveni dacă vor fi situaţii de urgenţă la marea procesiune. De asemenea, sunt organizate cinci puncte de asistenţă medicală de urgenţă, care vor fi deservite de peste 20 de ambulanţe şi mai mult de o sută de membri ai personalului medical de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie Harghita şi Serviciul Judeţean de Salvamont.

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste patru secole. În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia, adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. În acest timp, cei rămaşi la biserică - bătrânii, femeile şi copiii - s-au rugat la statuia Fecioarei Maria ca să-i ajute să-şi apere credinţa.

După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi, împreună cu ceilalţi, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare, exprimându-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni, înconjoară în procesiune dealul Şumuleul Mic, iar la coborâre îşi împodobesc steagurile cu crengi de mesteacăn. De câţiva ani, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, dar şi autorităţile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc şi balsamul duhovnicesc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste probleme apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Simţiţi că nu mai puteţi gândi? Creierul dumneavoastră a început să dea rateuri? Mintea vă este din ce în ce mai înceată? Aţi început să ascultaţi manele? Sunteţi un individ tălâmb şi votaţi la îndemnul preotului? Aţi rămas fără discernământ? Vi se întâmplă să aveţi salivă în colţul gurii din cauza IQ-ului de euglenă? Înseamnă că şamponul Arsenie Boca şi-a făcut efectul în totalitate, micşorându-vă encefalul, iar acum sunteţi pregătit să treceţi la pasul următor în vederea atingerii stadiului de moarte cerebrală: balsamul duhovnicesc Iustin Pârvu. Acesta lasă loc numai superstiţiilor şi stereotipurilor. După ce îl veţi folosi, veţi putea simţi o dorinţă enormă de a accesa Internetul pentru a posta citate din Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc sau Petre Ţuţea.
08 iun, 2014
Parintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !

************
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !

************
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?

************
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

************
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.

************
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.

************
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”

************
Care-i diferenţa între Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.

************
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.

************
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.
07 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Biserica Ortodoxă Română şi Mişcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut au semnat un acord pentru comercializarea unei noi băuturi energizante numită Písharade. Formula secretă a fost dezvoltată în laboratoarele comune ale BOR si MISA de specialiştii în spirale urínare. Principalele componente care stau la baza noii băuturi energizante sunt agheasma si urína ezoterică. Această băutură ajută enorm la absorbtia completă a compusilor fęcąloízí din dieta ortonauţilor pupători de bųcí făcătoarę de minuni.
07 iun, 2014
Părintele Pazvante
Fiilor, vă prezint ghidul de mântuire rapidă al părintelui Pazvante.

Iată principalii paşi:
1. Intraţi în biserică facând semnul sfintei cruci şi rostind „Eu pup poala popii, popa pupă poala mea”;
2. Pe furiş, vă îndopaţi cu sarmalele furate din mâinile babei de lângă voi;
3. Vă spălaţi pe dinţi cu agheasmă pentru că va trebui sa língeţí icoanele din biserică. Ideea e să nu mai aveţi resturi de sarmale pe dinţi, astfel încât să nu le îmbăloşaţi;
4. Intraţi în altar şi cotizaţi la buzunarul meu pentru că altfel nu vă permit să molfăiţi ciolanele profanate (a.k.a. sfintele moaşte);
5. După ce în prealabil v-am dat lumină de sub sutană, vă îndepărtaţi împărţind coate şi pumni babelor si ortonauţilor zeloşi;
6. La sfârşit, cu o satisfacţie imensă că aţi putut molfăi sfintele moaşte ale Ciocănitoarei Woody şi aţi reuşit să ieşiţi pe poarta bisericii, plini de evlavie, începeţi să trageţi rafale de băşíní cu stropi, pentru a vă demonstra dreapta credinţă.

Ghidul de mântuire rapidă al părintelui Pazvante nu poate da greş. Efect duhovnicesc garantat.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ