Peste 200 angajaţi au pichetat sediul Auchan, cerând respectarea dreptului de a adera la sindicat

| 25 mar, 2014

Peste 200 de angajaţi au pichetat, marţi, sediul Auchan, ei acuzând faptul că angajatorul face presiuni asupra membrilor de sindicat pentru a se retrage din această structură.

Protestatarii au mai cerut recunoaşterea oficială a Sindicatului Naţional Realitatea, care are peste 2.000 de membri în cadrul companiei.

Aceştia au venit la protest cu steaguri ale structurii sindicale şi bannere pe care scria "Solicităm Auchan România recunoaşterea oficială a Sindicatului Naţional Realitatea" şi "Este dreptul lucrătorilor de a adera la sindicat".

Timp de două ore, protestatarii au scandat "Sindicat la Auchan!" şi "Uniţi suntem mai puternici", iar la finalul acţiunii de protest au înaintat o petiţie managerului de HR al companiei.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Comerţ, Vasile Gogescu, a declarat pentru MEDIAFAX că managerul de resurse umane le-a transmis că îi consideră parteneri de dialog, dar că le interzice să contacteze angajaţii în timpul pauzelor de masă.

Liderul sindical a mai spus că cei din conducerea companiei au refuzat să recunoască structura sindicală şi fiecare sesiune de pregătire a angajaţilor începea cu mesajul "În Auchan nu avem sindicat", deşi acestora li se reţine contribuţia.

Vasile Gogescu a mai spus că acţiunile de protest vor continua, sindicaliştilor urmând să li se alăture şi colegi din ate ţări în care compania este prezentă, cum ar fi Italia, Spania şi Franţa.

"În niciun caz şi în nicio ţară din lume nu impiedicăm viaţa sindicală, din contră suntem buni parteneri de dialog social şi respectăm legea. Şi în România ne bucurăm să avem relaţii cordiale cu toţi reprezentanţii salariaţilor, prezenţi în toate magazinele noastre, printre care se înscriu şi sindicatele. Noi realizăm dialogul şi ne preocupăm permanent de ansamblul colaboratorilor Auchan din toate magazinele noastre, 11.000 de persoane, pe care îi ascultăm atât direct, zi de zi, cât şi prin grupurile interne de dialog Agora, respectiv prin întâlnirile cu reprezentanţii salariaţilor liber aleşi de către ei în fiecare magazin, potrivit prevederilor legale. 20% din colaboratorii Auchan sunt înscrişi astăzi într-un sindicat şi, încă de la început avem un nivel foarte bun de informare, dialog social şi colaborare şi cu reprezentanţii acestora", a declarat pentru MEDIAFAX Tiberiu Dăneţiu, directorul de marketing al Auchan România.

El a arătat că, începând din 2013, pe lângă preluarea celor peste 5.000 de angajaţi ai hipermarketurilor real, Auchan a creat încă 1.000 de locuri de muncă, a asigurat peste 125.000 de ore de formare şi a realizat investiţii de peste 2 milioane euro în remodelarea fiecărui magazin, inclusiv în renovarea spaţiilor de lucru şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Acţiunea de protest a fost organizată de Federaţia Sindicatelor din Comerţ, membră a CNS "Cartel Alfa" şi UNI GlobalUnion, structură care are peste 15.000 de membri în sindicate reprezentative din companiile multinaţionale din comerţ.

Sindicaliştii au arătat că dreptul oricărui angajat de a adera liber la o organizaţie sindicală este garantat de legislaţia din România, fiind prevăzut în Constituţie, Codul Muncii şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ