Peste 350 de jandarmi montani, în zona staţiunilor şi traseelor turistice. Ce le recomandă turiştilor

| 29 dec, 10:16

Peste 350 de jandarmi montani acţionează zilnic în zona staţiunilor şi traseelor turistice, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat de presă al Jandarmeriei Montane transmis marţi AGERPRES, aceştia vor avea în atenţie zonele cunoscute ca prezentând riscuri pentru siguranţa turiştilor, fiind pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale. 

Jandarmeria Montană atenţionează că principalele evenimente nedorite se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat şi aventurării turiştilor în zone pe care nu le cunosc sau pe trasee care sunt închise în această perioadă a anului şi pot deveni periculoase. 

Turiştilor care merg pe munte li se recomandă să se informeze cu privire la itinerariu, prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu, acolo unde acestea există. Trebuie să aibă echipament adecvat anotimpului. Din rucsac nu trebuie să lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil. 

Înainte de a urca pe munte, turiştii trebuie să informeze jandarmii montani, salvamontiştii sau cabanierul ce traseu au ales şi să se înscrie în registrul de trafic. 

De asemenea, se recomandă alegerea unui traseu în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup, folosirea rutelor marcate şi, în caz de vreme rea, deplasarea în grup compact. 

Consumul de băuturi alcoolice diminuează capacitatea de efort, avertizează jandarmii montani. 

Situaţiile de dificultate sau de risc pot fi semnalate la 112, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul. 

În perioada 2012-2015, peste 3.500 de persoane au fost salvate din situaţii de risc, în urma a peste 2.000 de misiuni ale jandarmilor montani, se precizează în comunicat. 

Peste 45.000 de persoane aflate în staţiunile montane au primit sprijin din partea jandarmilor montani, acestea fiind informate şi îndrumate cu privire la obiectivele turistice, pericolele la care se pot expune, starea pârtiilor de schi, gradul de dificultate a traseelor, a zonelor predispuse producerii avalanşelor, echiparea necesară pentru parcurgerea unor trasee etc. 

În prezent, aproximativ 650 de jandarmi îşi desfăşoară activitatea în cadrul structurilor montane, iar la nivelul Jandarmeriei Române funcţionează 73 de posturi montane şi 13 posturi balneare, aflate în zonele muntoase de pe raza a 21 de judeţe. 

Principalele misiuni ale jandarmilor montani se referă la menţinerea ordinii publice în staţiunile şi pe traseele montane, precum şi desfăşurarea de misiuni în colaborare cu alte instituţii (Salvamont, Garda de Mediu, Poliţia, direcţiile silvice, administraţiile locale, administraţiile ariilor protejate etc).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ