Peste 80% dintre români cred că Iohannis va pune în practică promisiunile electorale

| 23 noi, 2014

Peste 80% dintre români cred că preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, va reuşi să îşi pună în practică promisiunile electorale; însă 50% consideră că proiectele lui Traian Băsescu nu ar trebui continuate de noul preşedinte, potrivit unui sondaj de opinie realizat după alegerile prezidenţiale de IRES şi transmis duminică.

Cei mai mulţi dintre respondenţi sunt optimişti atunci când sunt întrebaţi dacă sunt de părere că Iohannis va reuşi să îşi pună în practică promisiunile electorale, majoritatea tinzând să creadă că da.

Astfel, 29% dintre participanţii la sondaj spun că acest lucru se va întâmpla cu siguranţă, în timp ce 53% consideră că este mai degrabă probabil ca acest lucru să se întâmple. Doar 14% dintre respondenţi înclină să fie de părere că acest lucru nu se va întâmpla.

O proporţie similară a optimiştilor privind respectarea promisiunilor de către Klaus Iohannis sunt de părere că România va beneficia de sprijinul Germaniei datorită faptului că are un preşedinte de etnie germană; 37% dintre respondenţi declară că sunt siguri că acest lucru se va întâmpla, în timp ce 43% consideră că acest lucru este probabil. Doar 16% dintre intervievaţi sunt mai sceptici din acest punct de vedere.

Prima măsură pe care ar trebui să o ia Iohannis în calitate de preşedinte al României, în opinia celor mai multe dintre persoanele intervievate, face referire la crearea locurilor de muncă - 15,2%.

Următoarea măsură considerată prioritară de o proporţie semnificativă a intervievaţilor este combaterea corupţiei - 13,9%.

Prima ţară pe care ar trebui să o viziteze noul preşedinte după învestire este Germania, în opinia a aproximativ 40% dintre persoanele intervievate. Alţi 10% consideră că prima ţară vizitată ar trebui să fie Statele Unite ale Americii, iar 7% menţionează Republica Moldova.

Pe de altă parte, unul din doi români este de părere că proiectele lui Traian Băsescu nu ar trebui continuate de Klaus Iohannis; în acelaşi timp, 40% dintre participanţii la studiu sunt de părere că noul preşedinte al României ar trebui să continue aceste proiecte, iar 12% nu pot da un răspuns.

Continuarea proiectelor lui Traian Băsescu este susţinută în proporţie mai ridicată de către bărbaţi, tineri, persoane cu studii superioare, din mediul urban şi de către votanţii lui Klaus Iohannis. Dintre cei care sunt de părere că proiectele lui Băsescu ar trebui duse mai departe de către Iohannis, cei mai mulţi amintesc reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Aceste două aspecte sunt urmate de proiectele legate de îmbunătăţirea sau menţinerea relaţiilor externe, precum şi de reducerea numărului de parlamentari şi de îmbunătăţirea infrastructurii.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor intervievate nu ştiu ce proiecte ale preşedintelui Traian Băsescu ar trebui continuate de Klaus Iohannis, adaugă IRES.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 noiembrie 2014. Volumul eşantionului: 1.338 subiecţi cu vârsta de peste 18 ani; tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populaţia cu drept de vot rezidentă în România; reprezentativitate: eroare maximă tolerată ą2,7%; metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ