Peste jumătate dintre turiştii care vizitează insula grecească Thassos sunt români

| 13 sep, 2013

60% dintre turiştii care vizitează insula grecească Thassos în sezonul estival sunt români, potrivit primarului insulei, Kostas Hagiemanuel.

'În ultimii 7 - 8 ani, numărul românilor care vin aici este din ce în ce mai mare. Dacă la început veneau prin agenţii de turism, cu autocarul, acum au început să vină pe cont propriu, cu maşina', a spus el.

Turiştii tradiţionali ai insulei sunt nord-europenii, britanicii, italienii, nemţii, dar, în ultimii ani, au început să vină în Thassos cu preponderenţă români, sârbi, bulgari şi ruşi. 

Sezonul estival durează de la 1 mai până la finele lunii octombrie.

'Avem o capacitate de cazare de 25.000 de locuri, iar gradul de ocupare ajunge la 80 - 100% în lunile iulie şi august, când este vârf de sezon', a adăugat edilul.

Potrivit acestuia, românii petrec, de regulă, un sejur de o săptămână pe insulă.

'2013 a fost cel mai bun an de până acum. Turismul este principala noastră sursă de venit, în condiţiile în care Thassos este singura insulă balcanică. Numărul turiştilor străini este în creştere, dar al celor greci a scăzut', a precizat Kostas Hagiemanuel.

Insula are 15.000 de locuitori şi şomaj zero, în condiţiile în care, vara, pe insulă vin greci şi din alte părţi ale ţării pentru slujbe sezoniere.

'Principalele activităţi, pe lângă cele din turism, sunt producţia de ulei de măsline, miere, marmură, pescuit, agricultură. Avem câteva şcoli, două licee, profesori, avocaţi, contabili. Există patru ziare locale şi trei posturi de radio. Viaţa merge înainte pe insulă şi în afara sezonului estival, suntem ca un mic oraş din România', a subliniat primarul.

El a adăugat că singurul sector afectat de criză, în Thassos, este cel imobiliar.

'Înainte, se construia masiv. Acum, deloc', a arătat acesta. 

O casă în Thassos costă între 50.000 şi 120.000 de euro şi există şi câteva zeci de români care şi-au cumpărat case de vacanţă pe insulă sau care s-au stabilit aici.

Kostas Hagiemanuel este primar de trei ani. Ca profesie, este stomatolog, iar în timpul liber scriitor, în special de piese de teatru. Ultima sa piesă, care se va pune în scenă în curând, se numeşte 'Colecţionarul de somn'. 

În Grecia, turismul asigură 17% din Produsul Intern Brut al ţării. În primele şapte luni din acest an, Grecia a înregistrat un număr - record de turişti, respectiv 6,9 milioane, faţă de 6,3 milioane, în perioada similară a anului trecut. În 2012, Grecia a fost vizitată de 16 milioane de turişti străini.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ