PETROLUL DISTRUGE RUSIA: Rubla s-a depreciat semnificativ în urma declinului preţului ţiţeiului

| 18 ian, 17:54

Rubla s-a depreciat luni la un nivel record faţă de euro, din cauza declinului preţului ţiţeiului, principalul produs de export al ţării, şi al sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale, transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.

Moneda Rusiei a scăzut cu 1,8%, tranzacţionându-se la 79 de ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din decembrie 2014. 
De asemenea, rubla s-a depreciat luni la un nivel record faţă de euro, Banca Centrală a Rusiei stabilind o rată oficială de schimb de 85 de ruble pentru un euro. 

Revenirea Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol au contribuit la declinul preţului ţiţeiului. Luni, preţul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003. 

Iranul este pregătit să-şi majoreze exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi, a anunţat duminică adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi după ce sancţiunile îndreptate împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul reducerii ambiţiilor nucleare ale Teheranului. 

Anul acesta preţul preţul barilului de petrol Brent a scăzut cu aproximativ 25%, în timp ce rubla s-a depreciat cu 6% faţă de dolar. 

'Ţiţeiul este componenta cheie în acest moment şi dacă declinul continuă, piaţa valutară va continua să se ajusteze', a avertizat analistul Maxim Korovin, de la VTB Capital. 

Luni, indicele bursier RTS înregistra un declin de 2,7%, la 635 puncte, în timp ce indicele MICEX a scăzut cu 1,2%, la 1.588 puncte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ