Petrom a încheiat primele 9 luni cu un profit net de peste jumătate de miliard de euro

| 06 noi, 2014

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 2,407 miliarde lei, în scădere cu 34% comparativ cu cel din perioada similară din 2013, care s-a ridicat la 3,663 miliarde lei, conform rezultatelor financiare publicate joi de companie.

Vânzările companiei au scăzut, în perioada ianuarie-septembrie, cu 11%, la 16,195 miliarde lei, în timp ce investiţiile s-au majorat cu 28%, totalizând 4,48 miliarde lei.

"Disciplina noastră financiară riguroasă din ultimii ani şi alocarea strictă a capitalului ne-au permis îndeplinirea obiectivelor pentru primele nouă luni, în pofida volatilităţii recente a preţului ţiţeiului. În E&P (Explorare şi Producţie - n. r.) am reuşit să stabilizăm în linii mari producţia din România şi am implementat proiectele de investiţii planificate. În acest an, am efectuat cele mai ample investiţii din activitatea de explorare de după privatizare, derulând un program complex de explorare, atât onshore, cât şi offshore, cu nouă sonde forate până în prezent', a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Aceasta a subliniat, totodată, că mediul de piaţă în activitatea de gaze şi energie a rămas dificil, cererea de gaze şi preţurile la electricitate contractându-se.

"Contextul de piaţă mai puţin favorabil şi cu volatilitate ridicată ne determină să revizuim planurile de investiţii pentru 2015. Acestea vor fi anunţate pe 19 februarie 2015, odată cu rezultatele financiare ale Grupului pentru trimestrul al patrulea şi a celor preliminare pe anul 2014. Un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi predictibil, favorabil investiţiilor, rămâne o condiţie cheie pentru viitorul nostru program de investiţii', a precizat Mariana Gheorghe.

În trimestrul al treilea 2014, OMV Petrom a înregistrat un profit net de 1,020 miliarde lei, în scădere cu 20% faţă de cel din perioada similară a anului trecut. Vânzările s-au redus cu 17%, de la 6,574 miliarde lei în T3 2013, la 5,475 miliarde lei.

Investiţiile au totalizat 1,575 miliarde lei, fiind mai mari cu 12% faţă de cele din trimestrul III 2013.

Costurile de producţie ale grupului în dolari/bep au crescut cu 10% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în principal din cauza creşterii costurilor în România şi scăderii producţiei în Kazahstan. În România, costurile de producţie în USD/bep au crescut cu 11%, iar în RON/bep cu 10% faţă de T3 2013, reflectând, în principal, noul impozit pe construcţii introdus în 2014.

Producţia zilnică de hidrocarburi a grupului a fost de 178.100 bep/zi, din care 169.900 bep/zi în România, iar producţia totală a fost de 16,4 milioane bep, cu 2,4% sub nivelul din T3/2013.

Producţia totală de ţiţei şi gaze din România a fost de 15,63 milioane bep. Producţia internă de ţiţei s-a cifrat la 7 milioane barili, cu 3,3% mai mică faţă de cea din perioada similară din 2013.

Producţia internă de gaze a înregistrat o uşoară creştere, ajungând la 8,6 milioane bep.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ