Planeta este în PERICOL! Summit istoric la New York pe tema schimbărilor climatice

| 24 sep, 2014

Liderii mondiali s-au angajat marţi la New York să îşi intensifice eforturile prin care să facă faţă încălzirii planetei, însă rezultatele concrete ale acestui summit istoric sunt mai degrabă slabe, apreciază miercuri AFP.

La Fondul Verde al ONU s-au strâns deocamdată doar 2,3 miliarde de dolari, dintre care un miliard promişi marţi de Franţa, a declarat la încheierea reuniunii secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon. Suma este departe de obiectivul propus, de 10 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, pentru a ajunge la 100 de miliarde pe an din 2020.

Înaltul oficial ONU a mai anunţat că băncile private s-au angajat să emită obligaţii verzi în valoare de 20 de miliarde de dolari şi că asiguratorii intenţionează să îşi 'dubleze investiţiile verzi' până în 2015, ajungând la 82 de milioane de dolari.

Preşedintele american, Barack Obama, a făcut apel, de la tribuna summitului, la încheierea unui acord 'ambiţios' la conferinţa de la Paris de la sfârşitul lui 2015, promiţând că Statele Unite îşi vor asuma partea lor de contribuţie la combaterea 'ameninţării urgente şi crescânde a schimbării climei'.

La rândul său, preşedintele francez, Francois Hollande, a afirmat că Franţa va contribui cu un miliard de dolari la Fondul Verde, creat în 2009 pentru a susţine ţările în dezvoltare în eforturile de a face faţă schimbărilor climatice. Germania anunţase din iulie o contribuţie de un miliard de dolari.

Vice-premierul chinez Zhang Gaoli a declarat că ţara lui - unul din cei mai mari poluatori, alături de India şi Statele Unite - 'va colabora cu alte state pentru edificarea unui viitor mai bun'. El a reafirmat însă că ţările industrializate trebuie să îşi 'respecte obligaţia de a susţine din punct de vedere financiar şi prin tehnologie ţările în curs de dezvoltare'.

China şi India au trimis la summit-ul de la New York reprezentanţi de rang mai mic, ceea ce a aruncat o umbră asupra reuniunii excepţionale prin numărul şi diversitatea participanţilor - 120 de şefi de stat sau guvern, peste 200 de companii şi numeroase ONG-uri.

Reacţiile la anunţurile de sprijin financiar din partea unor ţări au fost prudente. Oxfam-France apreciază că miliardul anunţat de preşedintele Hollande 'este un prim pas timid care riscă să fie insuficient' şi că 'există multe amănunte rămase în suspans'. Greenpeace consideră că anunţul este 'un semnal important de susţinere a ţărilor cele mai vulnerabile', dar regretă faptul că 'detaliile rămân neclare'. Organizaţia mai regretă şi că 'administraţia Obama continuă să permită industriei să prospecteze şi să exploateze cărbune, petrol şi gaze pe domeniul public'.

Potrivit unui sondaj realizat de Chicago Council for Global Affairs şi publicat marţi, jumătate dintre americanii intervievaţi apreciază că guvernul nu face destule eforturi vis-a-vis de schimbările climatice.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, care le-a cerut participanţilor la deschiderea summitului să 'dea dovadă de leadership', a primit sprijinul actorului Leonardo DiCaprio, care a urcat la tribună şi a spus că 'aerul curat şi o climă în care să se poată trăi fac parte din drepturile inalienabile ale omului' şi că investiţia în energiile regenerabile este 'o bună politică economică'. DiCaprio, numit de ONU mesager al păcii pentru climă, le-a recomandat şefilor de stat sau guvern 'să răspundă celei mai mari provocări a omenirii cu curaj şi onestitate'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ