Plantă ocrotita prin LEGE de peste 80 de ani, vândută la tarabe ca MĂRŢIŞOR

| 26 feb, 2014

Floarea de colț, o plantă protejată prin lege în România, se vinde în Cluj-Napoca, la târgurile de primăvară organizate în centrul orașului, relatează presa locală. Ea este comercializată, alături de alte tipuri de flori, uscată şi lipită pe cartoane colorate acoperite cu celofan transparent.

Potrivit citynews.ro, floarea de colţ se poate cumpăra de la tarabele amplasate în oraş cu 10 lei, iar unii dintre vânzătorii ambulanţi nu ştiu că au scos la vânzare o plantă monument al naturii. „Este o specie protejată. La început protejarea acestei specii a fost doar pe hârtie, acum de un timp este și în realitate. Floarea de colți, sau Floarea Reginei este o specie care este o emblemă pentru Austria și pentru Elveția, unde sunt flori naționale, chiar și în cazul României figurează ca floare națională, dar nu are statut oficial, pentru că ar fi nevoie de un decret prezidențial” , a declarat pentru publicaţia citată Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Floarea de colț, denumită ştiinţific Leontopodium alpinum Cass, este o plantă înaltă de 5 - 20 cm, cu flori alb – argintii păroase, care crește în munții calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci. Ea este prezentă atât în Europa, cât şi în Asia Centrală și de Est. În ţara nooastră, a fost declarată monument al naturii (în 1933) şi plantă ocrotită prin lege.

Potrivit lui Vasile Cristea, planta, care impresionează prin aspectul său, poate fi şi cultivată. „Atunci când e cultivată la joasă altitudine ea se înalță, având tulpinile mai înalte, iar inflorescența ei este mai laxă”, explică specialistul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 feb, 2014
iulia
plante ocrotite
http://infoinsider.ro/2012/10/01/job-hotii-de-flori-invitati-in-aria-protejata-a-lacului-snagov-lotusul-indian-se-vinde-bine-la-semafor/

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ