PNL a rămas cu obsesia uciderii USL

| 14 iul, 2014

Rupere USL. Ca şi cum şi-ar fi rezolvat toate problemele interne, liberalii au revenit la vechea lor obsesie – ruperea de jure a USL, după ce Crin Antonescu a obţinut destrămarea de facto a Uniunii Social Liberale. În acest sens, conducerea partidului va cere un vot politic în Delegaţia Permanentă.

Rupere USL. Cazul în sine este de-a dreptul comic. Conform informaţiilor din zona PNL, decizia denunţării juridice a USL a fost luată de conducerea partidului înaintea congresului PNL, însă liberalii au constatat că nu mai au originalul documentului de constituire a alianţei. Din acest motiv, PNL a solicitat Tribunalului Bucureşti o copie legalizată a protocolului, care a fost ridicată de la instanţă de reprezentanţii PNL în urmă cu o săptămână.

Fuziune PNL-PDL. Dincolo de finalitatea demersului PNL – oricare ar fi ea – marea problemă a liberalilor este aceea că sunt complet defazaţi în raport cu agenda reală a cetăţenilor. Deşi discută deja de două luni despre o formulă de fuziune PNL-PDL, discuţiile purtate nu au dus la niciun consens. În acelaşi timp, liberalii au o mare problemă internă legată de numele prezidenţiabilului, în contextul în care Crin Antonescu s-a răzgândit şi este hotărât să-l concureze pe Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Când a mințit Antonescu?

Iar acum, obsesia uciderii USL demonstrează cât de departe sunt liberalii de adevăratele priorităţi ale oamenilor. Dar poate cel mai elocvent este faptul că PNL nu este capabil să acţioneze constructiv, ci împrumută tot mai mult din profilul distructiv specific preşedintelui Băsescu. Atât sub mandatul lui Crin Antonescu, cât şi sub şefia lui Klaus Iohannis, PNL este un partid preocupat exclusiv de propriile mize interne pentru putere şi influenţă. Niciun cuvânt despre proiecte politice, despre programe de guvernare, despre alternative serioase prin care să convingă electoratul, ceea ce arată, în definitiv, cât de mult le pasă liberalilor de soarta ţării.

Rupere USL. Orientându-se impetuos în sensul denunţării USL, PNL comite o greşeală strategică uriaşă. Cât timp s-au aflat în USL, liberalii au beneficiat de forţa de tracţiune a PSD şi au profitat din plin de avantajul de a se afla în siajul social-democraţilor. Acum, PNL vrea să şteargă cu buretele una dintre perioadele cele mai fructuoase din punct de vedere politic pe care le-a bifat în istoria postdecembristă. Fiindcă un lucru este cât se poate de clar – formula de parteneriat alături de PSD sub cupola USL le-a adus liberalilor cel mai mare capital electoral din ultimii 25 de ani.

Citeşte şi: Sondaj INSCOP: Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale

Din păcate pentru PNL, schimbarea garniturii de conducere nu aduce cu sine şi o manieră coerentă şi consistentă de a face politică. Liberalii bifează astfel eşecu după eşec – au distrus USL, sunt incapabili să coaguleze o formulă politică unitară pe spectrul de dreapta al eşicherului politic, sunt într-o dispută acerbă pentru desemnarea prezidenţiabilului şi au pierdut masiv capital electoral. Aşa se prezintă PNL-ul cu numai câteva luni înaintea campaniei electorale pentru prezidenţiale – un partid şubred, într-o criză evidentă de leadership.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ