PNL face cadou PDL un județ câștigat cu USL

| 09 oct, 2014

Liberalii vor pierde un județ extrem de important pentru ACL și pentru care, atunci când se aflau în tabere diferite, cele două partide de dreapta s-au luptat din greu.

Magistrații Tribunalului București au admis luni cererea privind fuziunea prin contopire dintre Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal, decizie ce deschide calea pentru finalizarea apropierii dintre cele două formațiuni politice. Deși numele noului partid va fi tot Partidul Național Liberal, în acest moment între democrat-liberali și colegii lor de Alianță pare să existe o competiție internă legată de cum va arăta structura de putere din noua formațiune.

În acest context, în plan local a apărut recent o bătălie foarte importantă între cele două formațiuni, miza fiind reprezentată de șefia Consiliului Județean Cluj. Postul a rămas vacant după demisia lui Horea Uioreanu, în prezent în arest preventiv, fiind acuzat de două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani.

Până acum, între PNL și PDL a avut loc deja o primă rundă de negocieri pentru susținerea unui candidat comun, liberalii considerând că funcția li se cuvenea dat fiind faptul că Uioreanu era de la PNL. Deși până în prezent nu a fost făcut niciun anunț oficial, se pare că la negocieri a câștigat Vasile Blaga, care a reușit să-l impună drept candidat în locul liberalului Mihai Seplecan pe senatorul PDL Alin Tișe. Tișe a mai fost președinte al Consiliului Județean Cluj în perioada 2008-2012 și se pare că acesta a fost un alt element forte în negocierile cu liberalii. Dacă aceste informații se confirmă, atunci liberalii vor pierde un județ extrem de important pentru ACL și pentru care, atunci când se aflau în tabere diferite, cele două partide de dreapta s-au luptat din greu.

Citeşte şi: Fuziune PNL-PDL. PNL și PDL își negociază fuziunea pe bani

Departe de a reprezenta un eveniment local, modul în care se desfășoară lupta pentru cine impune candidatul la Cluj reprezintă un alt exemplu al modului în care actualii lideri ai PDL se pregătesc să acapareze puterea în formațiunea politică rezultată după fuziune. Desigur, democrat-liberalii au avantajul aparatului de partid superior, organizat pe vremea în care se aflau la guvernare de oameni precum Vasile Blaga. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă la Cluj reprezintă o altă dovadă a modului în care PDL-ul va înghiți în câteva luni PNL-ul datorită spiritului de castă cultivat cu atenție în rândul conducerii centrale și a conducerilor județene aparținând formațiunii democrat-liberale.

În plus, un alt element de remarcat în ce se întâmplă acum la Cluj este modul în care în discuție s-ar fi băgat Emil Boc, care are o relație bună cu Alin Tișe și care a promis că-l va susține pe acesta în cursa pentru șefia județului. Implicarea lui Boc pare ciudată, din moment ce edilul municipiului Cluj este oficial marginalizat în interiorul partidului datorită apropierii de președintele Traian Băsescu și a faptului că o susține deschis pe Elena Udrea. Dacă într-adevăr Emil Boc a pus umărul la nominalizarea lui Tișe, atunci avem o altă dovadă a modului în care șeful statului va influența viața internă a viitorului mare partid de dreapta din România.

Dacă ce se petrece în prezent la Cluj este reprezentativ pentru ce se va întâmpla la nivel național în momentul în care noul PNL va trebui să își aleagă în congresul inaugural conducerea, atunci visul lui Traian Băsescu de a crea un partid mare de dreapta pe care să îl controleze este pe cale să devină realitate. Nu a fost nevoie decât de disocierea declarativă de PDL și de credința liberalilor că vor avea de câștigat de pe urma apropierii de partidul condus oficial de Vasile Blaga.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 oct, 2014
Ion Anghel
:)
tot respectul pentru basescu si pentru udrea. cu ea tara asta isi schimba directia si tinde spre evolutie nu involutie cum ar fi in cazul in care am avea pe ponta sau pe iohannis (2 strambi ce cauta sa se refugieze in postul de presedinte ca sa nu se poata atinge nimeni de ei)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ