PNL va participa la colecta publică pentru răscumpărarea lucrării lui Brâncuşi 'Cuminţenia Pământului'

| 18 mar, 18:43

Deputaţii liberali Raluca Turcan şi Mircea Cazan au anunţat, vineri, că vor dona bani pentru răscumpărarea lucrării lui Brâncuşi 'Cuminţenia Pământului', îndemnându-i pe sibieni să sprijine financiar campania de colectă publică.

Niciunul dintre cei doi deputaţi nu a dorit să spună exact cu ce sume vor participa la această colectă. 

"'Cuminţenia Pământului' ne poate uni la 100 de ani de la Marea Unire! În acest sens, PNL Sibiu va participa, împreună cu membrii şi simpatizanţii de partid, la colecta publică prin care opera lui Brâncuşi revine în patrimoniul naţional. PNL Sibiu încurajează sibienii să facă şi ei acest gest nobil. Astăzi, la aproape 100 de ani de la Marea Unire, avem şansa să fim parte a unui gest istoric, a unui gest suprem al demnităţii naţionale, să dăm dovadă de unitate, demnitate şi bunătate. De multe ori, constatăm faptul că este prea multă ură şi diviziune în societatea noastră. Ar trebui să căutăm cu disperare astfel de momente care ne pot uni, ne pot face mai buni şi mai raţionali", a declarat vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan. 

Aceasta îi cere ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, "să pună, cât se poate de repede, la dispoziţia celor care vor să doneze, mecanisme bancare sigure şi uşor de utilizat". 

"Imediat ce vor fi anunţate conturile şi aplicaţiile bancare agreate de minister, PNL Sibiu le va pune la dispoziţie celor care cred că pot contribui la acest gest istoric pentru recuperarea patrimoniului naţional" , a spus Turcan. 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a precizat că, în urma negocierii cu proprietarii operei lui Brâncuşi, s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro, 5 milioane de euro provenind din partea statului român. Restul de 6 milioane de euro ar trebui să fie strâns până la data de 30 septembrie, iar suma totală să fie virată până la 31 octombrie. 

Ministrul Alexandrescu a spus că banii de la cetăţeni vor fi viraţi în conturi ale Ministerului Culturii şi, în cazul în care campania nu va fi una de succes, vor fi returnaţi contributorilor, iar statul va renunţa la dreptul de preempţiune asupra operei. 

Potrivit ministrului Culturii, dacă va fi achiziţionată, lucrarea "Cuminţenia Pământului" va fi expusă într-un muzeu de artă din România. 

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Brâncuşi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ