PNL vrea eliminarea convergenţei fiscale din tratatul UE. Băsescu: Nu e nevoie de modificare

| 25 apr, 2014

Liberalii cer modificarea tratatului UE pentru a elimina convergenţa fiscală la care România s-a angajat prin Traian Băsescu şi care ar putea afecta cota unică, iar şeful statului afirmă că nu este nevoie de modificare, ci de măsuri precum sancţionarea celor care ies din criteriile de la Maastricht

"În politica economică şi fiscală suntem împotriva oricărei coordonări sau convergenţe de natură fiscală, asta pentru că o coordonare sau convergenţă fiscală la nivel european ar înseamna pentru România eliminarea cotei unice, ar însemna pentru România creşterea taxelor, aşa cum este în state europene care doresc să-şi impună modelul lor social (...) În mandatul următor vom face tot ce ne stă în putinţă să nu se ajungă la o astfel de politică europeană comună" , a declarat Vălean, vineri, cu ocazia prezentării programului manifest al PNL pentru europarlamentare.

Ea a precizat că în acest sens unul dintre lucrurile pe care liberalii vor să le schimbe dintre "cele semnate de România, ca primarul, la Bruxelles" este un paragraf din Tratatul Uniunii Monetare şi Economice, care prevede în primul rând pentru statele din zona euro, dar Traian Băsescu a angajat şi România, prevede convergenţă fiscală şi cooperare fiscală.

Vălean a fost întrebată dacă europarlamentarii PNL nu ştiau despre modificările legate de convergenţă la momentul semnării tratatului UE şi impactul asupra României. Europarlamentarul PNL a precizat că în PE forma tratatului viza doar spaţiul zonei euro, însă în Consiliul European preşedintele Traian Băsescu a angajat şi România în rândul statelor care se obligă la convergenţă fiscală.

De asemenea, preşedintele PNL Crin Antonescu a fost întrebat dacă în situaţia câştigării alegerilor prezidenţiale va milita în calitate de şef al statului se angajează la modificarea tratatului în privinţa României. "Ceea ce a spus aiciAdina Vălean este poziţia PNL, şi dacă vom ajunge şi când vom la campania prezidenţială să discutăm şi despre aceste capitole, evident că asum această poziţie (...) Faptul că domnul Băsescu, non-euro, a sărit să adere, să fie semnatar la acest tratat care pleca de la pachetul de nucleul dur al statelor euro şi era în logica statelor euro în acel moment, are nişte explicaţii, dar omite un lucru esenţial. E contradictoriu chiar şi pentru domnul Băsescu, care întotdeauna, ca preşedinte a susţinut cota unică scăzută, taxare scăzută, relaxare fiscală, o politică fiscală să spunem de dreapta, şi intră în contradictoriu cu chestiunea asta", a precizat Antonescu.

Ulterior, la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat despre afirmaţiile liberalilor. "Criteriile de convergenţă sunt cinci, li se mai spune şi criteriile de la Maastricht. Nu văd ce să schimbăm aici. Cred că mult mai important ar fi ca, alături de cele cinci criterii care îţi permit intrarea în zona euro - ai ajuns la convergenţa care să îţi permită intrarea în zona euro - s-ar trata extrem de serios şi Tratatul Fiscal, pentru că Tratatul Fiscal a fost generat de insufienţa criteriilor de la Maastricht, deci a criteriilor de convergenţă pentru aderare la euro, de a garanta că acea economie devine şi competitivă", a spus Băsescu.

El a adăugat: "Şi un element care ar trebui tratat la pachet ar fi şi respectarea Tratatului Fiscal, care vine la deficit structural maxim de 1% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă o chemare către bugete excedentare, pentru ca statele să nu se mai împrumute pentru a asigura, să zicem, bunăstarea cetăţenilor lor şi să genereze din resursă proprie aceşti bani, că de asta Uniunea a intrat în criza creditelor, pentru că demagogi din fruntea multor state, prin rânduiala lor la guvernare, au oferit pensii, salarii, ajutoare sociale mult mai mari decât genera în resursă economia. Şi atunci au împrumutat bani, şi asta pentru că nu a existat şi un acord sau tratat fiscal care limita deficitul structural".

Preşedintele a menţionat că s-a adăugat Tratatul Fiscal. "Poate nici acesta nu se va dovedi suficient, pentru că văd destule ţări, unele cu pretenţii, care în ultimii doi ani tot cer amânarea îndeplinirii criteriului de deficit maxim 3% pe ESA. Dar cred că discuţia este complicată pentru... Deci, nu cred că este nevoie de o modificare, ci este nevoie de măsuri suplimentare. Una s-a luat - Tratatul Fiscal - şi, probabil, dacă nu merge nici cu asta, vor mai trebui găsite îngrădiri, sancţiuni pentru cei care ies din criteriile de la Maastricht, în mod deosebit pe deficit", a mai spus Băsescu, conform Mediafax.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ