Polonia se înarmează masiv de teama ruşilor

| 31 mai, 09:35

Mai multe trupe NATO vor fi desfăşurate în curând în Polonia în cadrul eforturilor vizând să asigure ţările din Europa de Est care se simt ameninţate de Rusia, a afirmat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu prilejul unei vizite la Varşovia.

Varşovia va găzdui în luna Iulie următorul summit al NATO, în cursul căruia liderii vor lua în discuţie trimiterea unor batalioane în Polonia şi ţările baltice, o măsură care este susceptibilă să irite mai mult Rusia, care susţine că extinderea Alianţei spre est îi ameninţă securitatea naţională. “Să fiu bine înţeles: în Polonia vor fi mai multe trupe NATO după summitul de la Varşovia, pentru a trimite un semnal clar că un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra întregii Alianţe”, a declarat Jens Stoltenberg în prima zi a vizitei sale în această ţară. NATO discută în continuare despre “numărul exact şi locurile” unde va fi întărită prezenţa sa în Est, iar trupele vor fi multinaţionale şi amplasate prin rotaţie, a adăugat el. Miniştrii Apărării din ţările membre ale Alianţei vor stabili detaliile cu ocazia negocierilor programate pe 14 şi 15 iunie la Bruxelles.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a menţionat că ţara sa este dornică să găzduiască trupe ale Alianţei pe teritoriul său. “Vrem să ne asigurăm că Polonia nu este doar membru al NATO, vrem să şi avem NATO aici în Polonia, să avem aici trupe ale forţelor aliate şi armate”, a declarat el. “Vrem să să ne asigurăm că în Polonia se vor desfăşura cât mai multe exerciţii militare, pentru a simţi prezenţa forţelor NATO în ţara noastră”, a adăugat Andrzej Duda. Între 7 şi 17 iunie, în Polonia va fi organizat un amplu exerciţiu militar, numit Anakonda 2016, cu peste 25.000 de participanţi, potrivit US Army. Jens Stoltenberg a respins afirmaţiile că exerciţiul militar ar putea spori tensiunile cu Rusia. “Este un exerciţiu programat, a fost anunţat, este transparent, prin urmare nu sunt motive să creeze vreo preocupare”, a subliniat secretarul general al NATO

Tag-uri: nato, Polonia, Rusia
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ