Ponta acceptă aberațiile lui Antonescu ca să țină USL unită

Crin Antonescu este candidatul Uniunii la prezidenţialele din 2014. O idee absurdă, pe fond, la care liderul social-democrat își dă acordul de principiu. Mai rămâne ceva de comentat?

Pe toate agențiile de știri, cea mai importantă este cu siguranță știrea despre includerea lui Crin Antonescu în protocolul USL. Premierul Victor Ponta a declarat în urma şedinţei conducerii USL că, potrivit hotărârilor Congreselor celor două formaţiuni, Crin Antonescu este candidatul Uniunii la prezidenţialele din 2014. O idee absurdă, pe fond, la care liderul social-democrat își dă acordul de principiu. Mai rămâne ceva de comentat?

Chiar și pentru cei neimplicați sau neinteresați de fenomenul politic este clar ca lumina zilei că un protocol precum cel care stă la baza formării Uniunii social-liberale, este un acord între două partide, nu între doi oameni sau între un partid și un om (cazul de față).

Probabil că tocmai din interiorul PNL va fi cel mai repede evidențiat nonsensul acestei cereri aberante, al cărui singur rost pare a fi anestezierea definitivă a angoaselor liderului liberal, prăvălit în sondajele de popularitate la un nivel atât de scăzut încât a început să se întrebe și el cam ce șanse ar avea în preferințele românilor, dacă PSD nu l-ar mai susține.

Dacă un contract între PSD și Antonescu personal este de natură să scurtcircuiteze contractul precedent, dintre PSD și PNL, credem că cei mai văduviți de această situație ar trebui să se sesizeze primii. Or, social-democrații nu au de ce să fie nemulțumiți înaintea liberalilor. PSD a găsit în fine formula să-l liniștească în bună măsură pe liderul liberal, măcar cât să nu se împuște singur în picior în plină campanie prezidențială, așa cum ne-a obișnuit și până acum, prin cine știe ce declarații nesăbuite. Premierul Ponta a identificat o soluție pragmatică prin care va pune punct circului și un dezirabil dop comunicării dezordonatului său partener politic. Dorința lui Ponta este evident aceea de a ține USL unit măcar până în 2016, așa cum a declarat în repetate rânduri, chiar și cu prețul acceptării acestei cereri făcute în registrul oarecum infantil-absurd.

Întrebarea este în ce măsură va accepta și PNL un asemenea aranjament, știut fiin potențialul de conflict și – să nu ne mai ascundem după degete – indisciplina din partid. Achiesarea la aranjamentul PSD – Antonescu, tradus în termeni practici, înseamnă pentru PNL acceptarea unui armistițiu intern pe o durată neprecizată. Se anulează lupta interioară pentru putere, orice pretenții, conjuncturale sau nu, ale oponenților lui Antonescu din interiorul partidului și multe alte asemenea consecințe, dintre care unele nici nu vor apărea cu claritate decât mai încolo.

Imaginați-vă consecințele practice ale acestui nou acord, în cazul în care opoziția lui Antonescu, din interiorul PNL, nu îl acceptă în termenii aceștia. Este oricând posibilă o mișcare internă care să-l înlocuiască la vârf pe Antonescu cu Tăriceanu sau Iohannis, la libera alegere a liberalilor. PNL s-ar procopsi în consecință directă cu doi poli ai puterii, un președinte desemnat la vârf de membrii partidului și un candidat pentru Cotroceni, despre care am putea spune că are o funcție aproape onorifică în partid, dacă această ”funcție” nu ar fi dobândită prin șantaj curat... Prin artificiul impus social-democraților, Antonescu vrea să impună o disciplină complet străină atât adversarilor săi cât și celorlalți membri ai PNL. Vedeți, pare să spună acesta, nu puteți să atentați la singurul lider liberal desemnat pentru Cotroceni.

Problema de fond a acestei argumentații este, însă, detaliul neplăcut că însăși liberalii au început să se întrebe din ce în ce mai serios ce șanse ar mai avea o candidatură a lui Antonescu, având în vedere lipsa sa de performanță în sondaje. Cei mai revoltați vor fi desigur acei liberali care, pragmatic, ar fi dispuși să cedeze în aceste condiții o iluzorie președinție pentru ceva mult mai palpabil.

Ultimele evoluții din PNL, de la plecarea seniorului Chiliman, care a ales pe față tabăra băsistă și până la dovezile de solidaritate pe care fostul premier Tăriceanu i le-a transmis premierului Ponta în mod repetat, ne fac să considerăm că socoteala lui Antonescu de acasă nu se va potrivi cu cea din târg. Cu toate eforturile lui Ponta de a tempera conflictul din USL, a cărui sursă este însăși persoana liderului liberal, credem că nu s-a obținut decât un răgaz oarecare. După toate probabilitățile vor mai urma precizări importante, din partea celorlalți lideri liberali.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ