Ponta: Ar fi fost incorect şi meschin să nu împrumutăm Republicii Moldova cele 150 milioane de euro

| 19 oct, 19:16

Prim-ministrul Victor Ponta consideră că ar fi fost incorect şi meschin din partea României dacă i-ar fi refuzat Republicii Moldova împrumutul de 150 de milioane de euro, în condiţiile în care cea de a doua rectificare bugetară pentru 2015 este de aproximativ un miliard de euro, conform Agerpres.

"Mulţumesc Senatului, grupurilor parlamentare de la Putere şi din Opoziţie, pentru Acordul cu Republica Moldova. E un semnal extraordinar pe care România îl dă către Chişinău, către Republica Moldova, într-un moment foarte greu. Republica Moldova trece printr-o criză, (...) din cauza sancţiunilor Federaţiei Ruse şi din cauza problemelor din sectorul bancar. Republica Moldova avea nevoie de bani acum, iar România poate să facă acest lucru. Există consens politic, preşedinte - Guvern - Parlament, în unanimitate", a afirmat Ponta, luni, la Senat, după ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova. 

El a explicat că, în condiţiile unei a doua rectificări bugetare pozitive pe 2015, România poate acorda acest împrumut. 

"Am făcut ultimele calcule cu ministrul Finanţelor, vineri va fi a doua rectificare pozitivă. (...) În condiţiile în care noi, la rectificare, acordăm doar pentru ultimele luni peste un miliard de euro, sper să nu greşesc la calcul, ba chiar mai mult decât atât, să fi spus că nu putem să împrumutăm 150 de milioane la solicitarea Republicii Moldova ar fi fost incorect şi meschin. Faptul că la noi există această colaborare pe un subiect realmente de interes naţional şi de strategie naţională e un semn foarte bun. Mă bucur că şi la Senat s-a confirmat acest lucru", a adăugat Ponta. 

Premierul a anunţat că îl va suna pe premierul Valeriu Streleţ pentru a-i confirma sprijinul din partea României. 

"Mă bucur că, după microbuze, grădiniţe, gazoduct, România face ceva concret pentru Republica Moldova. Nu doar le dăm sfaturi sau îi certăm, sau le punem poduri de flori", a mai spus Ponta. 

Senatul a ratificat, luni, în calitate de cameră decizională, Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, în data de 7 octombrie. 

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilităţii acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranşe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua de 50 de milioane de euro în 2016 şi a treia de 40 de milioane de euro în 2017. 

Conform documentului menţionat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie "sursele insuficiente pentru finanţarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ