Ponta: Economia României, pe creştere în primul trimestru din 2014. Nu tăiem de la pensii

| 28 apr, 2014

Ediţie specială în această seară la România TV. Premierul Victor Ponta, alături de ministrul Finanţelor Ioana Petrescu şi de ministrul Bugetului Liviu Voinea, răspunde întrebărilor jurnaliştilor de la România TV.

"Dacă într-un moment pozitiv pentru economia românească, în 2013, am previzionat o creştere de 1,6%, iar creşterea economică a fost de 3,5%. Pentru anul 2014 cifrele preliminare pe primul trimestru arată o creştere de 3,2%", a declarat primul-ministru.

Totodată, Ponta a reiterat intenţia Guvernului de a reduce CAS-ul la angajator cu 5%. "Reducerea CAS este punctul 1 pe agenda discuţiilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială (...) Singura cerinţă a mediului de afacerieste reducerea taxării pe forţa de muncă. Problema României şi a întregii Europe este faptul că, peste 15-20 de ani, dacă nu reuşim să creăm locuri de muncă, nu va mai avea cine să ne plătească pensiile", a afirmat Victor Ponta.

Pentru a compensa scăderea veniturilor generată de scăderea CAS, există trei surse posibile: încasări suplimentare, reducere unor tipuri de cheltuieli şi noi venituri. Însă Ponta nu a exclus o creştere a deficitului bugetar "Banii pentru CAS nu vor veni din cer. Vor veni din aceste trei surse sau dintr-o posibilă creştere a deficitului. Însă Tratatul fiscal al UE pe care l-a semnat pentru România Traian Băsescu impune condiţii extrem de dificile pentru creşterea cheltuielilor", a spus Ponta.

În ce priveşte eventuale creşteri salariale în sectorul bugetar, Ponta a fost categoric: "În 2014 nu putem face alte creşteri salariale. Prefer să spun adevărul cu tot riscul electoral. Tot ce am promis în 2012 - reîntregirea salariilor, reîntregirea pensiilor militare, returnarea CAS la pensionari şi refacerea pensiilor diplomaţilor - s-a terminat de plătit. Mai avem doar la personalul navigant şi o categorie de grefieri care au avut de suferit".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ