Ponta: Guvernul a înţeles cerinţele Agriculturii

| 18 mai, 2014

Guvernul a înţeles, după 2012, că Agricultura, ca domeniu fundamental alături de Energie, are nevoie de sprijin pe mai multe paliere, respectiv sprijin în situaţiile dificile, gen secetă, acordarea subvenţiilor la timp şi reglementarea relaţiilor internaţionale în vedere desfacerii producţiei agricole, şi în 2013 România a exportat mai multe produse alimentare decât a produs, a declarat premierul Victor Ponta, duminică, la emisiunea 'Viaţa satului' de la TVR.

În primul rând, un ministru al Agriculturii, ori cât de bun este, şi eu sunt mulţumit de ministrul Agriculturii, fără un sprijin al premierului, al Ministerului de Finanţe, al Ministerului Fondurilor Europene, foarte greu reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit proiectele. Eu am înţeles un lucru, chiar dacă nu sunt de specialitate, e adevărat - însă, am acasă un fost ministru al Agriculturii, domnul Sârbu, iar soţia mea este membră în Comisia de agricultură, şi cel puţin cu agricultura tradiţională,cu produsele tradiţionale are grijă în fiecare zi să mă bată la cap - am înţeles că România a trecut în ultimii ani prin ceea ce eu aş spune o ruşine naţională. Să fim o ţară atât de bogată şi să importăm mai multă mâncare decât...', a declarat Victor Ponta, întrebat la emisiunea 'Viaţa Satului', de la TVR, ce vrem să construim cu agricultura în condiţiile unei mari aşteptări din partea populaţiei în acest sens.

Premierul a adăugat că România are şi avea tot ce-i trebuie pentru o producţie agricolă bună, 'mai puţin mintea'. 'Aveam mai puţin mintea, ştiţi cum spune românul, şi dorinţa. Şi faptul că în 2012 s-a spus: aşa ceva nu se poate.... Avem slavă Domnului, ne-a dat Dumnezeu şi pământ şi apă, ne-a dat şi oameni care ştiu să lucreze şi să nu folosim aceste daruri de la Dumnezeu e o uriaşă greşeală. Am spus, Agricultura, ca şi Energia, sunt două domenii fundamentale fără de care oamenii nu pot să trăiască. Ne trebuie mâncare, ne trebuie căldură sau curent electric. Şi am pornit un program pe care acum îl avem în desfăşurare, niciun program nu dă roade într-un singur an (...) trebuie avută o continuitate. Şi am spus: hai să vedem de ce are nevoie agricultura. În primul rând are nevoie, şi mi-a zis domnul ministru de la început, are nevoie când sunt situaţii dificile, cum în 2012, cum am preluat guvernarea, a fost seceta, şi primul lucru pe care l-am făcut am alocat 100 de milioane ca să-i ajutăm pe cei mai afectaţi de secetă. Are nevoie să primească subvenţiile la timp şi nu reuşea singur domnul ministru să-i convingă pe cei de la Finanţe. Şi am spus: hai să dăm banii când au nevoie oamenii, nu-i lăsăm din banii lor, pe care nu prea îi au, să facă lucrările după care le dăm noi mai târziu', a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că, în al treilea rând, pentru a avea o agricultură dezvoltată, trebuia văzut de ce anume au nevoie producătorii pentru a produce la standardele cerute.

'Ce facem cu alimentele pe care le producem ? Am muncit foarte mult pe partea de relaţii internaţionale ca România să-şi deschidă nişte pieţe uriaşe: China. Noi nu o să putem în 100 de ani să producem, cât poate să consume China. Deci, acestea au fost nişte lucruri pe care eu le-am înţeles ca prim-ministru. Şi, de câte ori ministrul Agriculturii a venit şi a spus: au nevoie agricultorii de următoarele lucruri, m-am dus la Ministerul de Finanţe, am luat fonduri europene, Ministerul de Externe când era vorba de pieţe. Şi am reuşit anul trecut ca, prima dată după 20 de ani, să exportăm mai multe alimente decât importăm', a mai declarat premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ