Ponta: Pentru o combatere reală a evaziunii fiscale trebuie lucrat şi la mentalitatea contribuabililor

| 03 dec, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că acţiunile de combatere a evaziunii fiscale 's-au simţit în încasările bugetare' şi a afirmat că, pe lângă un sistem din ce în ce mai sigur de luptă împotriva acestui fenomen, trebuie să se lucreze şi la ideea că fiecare cetăţean trebuie să îşi plătească taxele.

'Toată lumea, când este întrebată cum faci să reduci taxele şi să cheltui mai mult, spune că luptă cu evaziunea fiscală. Realitatea este, ceea ce prezentaţi dumneavoastră în studiu, că mai este încă mult spaţiu de recuperat dintr-o combatere reală a evaziunii fiscale. Şi, cel puţin după reorganizarea ANAF cu Direcţia Antifraudă, după colaborarea cu toate instituţiile statului şi acţiunile de combatere a evaziunii fiscale s-au simţit în încasările bugetare, faptul că se poate şi că există un spaţiu foarte mare. Mă uitam pe primele 11 luni, avem 12 miliarde de lei încasaţi în plus la buget, o mare parte dintre aceştia venind tocmai din combaterea evaziunii fiscale. Însă aş vrea să nu cădem în păcatul că doar dacă lucrăm la efect rezolvăm problema', a declarat premierul, la Palatul Victoria.

Victor Ponta a adăugat că, pentru o combatere cât mai eficientă a evaziunii fiscale, trebuie avute în vedere şi cauzele.

'E ca şi când credem că doar dacă avem poliţişti, procurori, judecători nu mai avem infracţiuni în România. (...) E bine să avem şi că avem un sistem din ce în ce mai sigur de combatere a evaziunii fiscale, dar trebuie mult lucrat şi la mentalitate. Trebuie mult lucrat şi la ideea că într-adevăr fiecare cetăţean trebuie să fie un cetăţean cinstit care-şi plăteşte taxele şi impozitele şi nu cel care eludează taxele şi impozitele este un erou sau, eventual, o vedetă publică: uite ce tare sunt, eu nu plătesc taxe şi impozite şi am scăpat până acum şi nu poate nimeni să-mi facă nimic. Deci, cred că trebuie lucrat şi la cauze şi la efecte', a mai declarat premierul.

Victor Ponta a participat miercuri, alături de ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, la lansarea unui studiu privind măsuri de combatere a evaziunii fiscale realizat de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers şi Mastercard, prezentat la Palatul Victoria.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ