Ponta:România este foarte bogată, raportat la ţările din jur

| 18 oct, 2013

România se poate schimba ca nivel de dezvoltare, printr-o strategie care să includă folosirea tuturor resurselor, a declarat joi premierul Victor Ponta.

"Printr-un singur proiect nu se va schimba România, dar printr-o strategie prin care-ţi foloseşti toate resursele, da", a afirmat premierul, la Antena 3, întrebat dacă România va deveni o ţară care să progreseze, în sensul unui nivel de viaţă rezonabil, faţă de temerile că de pe urma exploatării gazelor de şist şi a aurului de la Roşia Montană vor beneficia doar străinii, conform Agerpres.

El a dat ca exemple de proiecte economice care ar urma să ducă la dezvoltarea ţării exploatările din Marea Neagră sau redeschiderea altor mine, cum ar fi cele două de uraniu.

"Proiectul de dezvoltarea energetică a tuturor tipurilor de energie, fie că e vorba de energie regenerabilă, hidro, cărbune şi nucleară. Industria de automobile. Nu doar Dacia, nu doar Ford, ci şi Daimler şi toate fabricile care produc componente şi oferă zeci de mii de locuri de muncă şi în Iaşi, şi în Bistriţa, şi în Piteşti, şi în Caraş-Severin. Toate acestea reprezintă o dezvoltare economică. Fondurile europene pe care le-am luat şi le băgăm în toate lucrările de infrastructură, fie că e vorba de autostrăzi, fie că e vorba de mediu. Imaginea este a unei ţări care să lucreze, a unei ţări care să muncească şi să aibă unde să muncească", a declarat Victor Ponta.

Premierul a adăugat că, în opinia sa, "România este foarte bogată, raportat la ţările din jur", dar că, "în ultimii ani cel puţin, (...) în ultimii în special 10 ani, s-a dus o cultură de cum să nu faci ceva".

"Aţi văzut foarte bine, când vreţi să faceţi ceva, vin 10 şi vă spun ce să nu faceţi sau cum nu se poate. Eu asta, vă daţi seama, ca prim-ministru păţesc de o mie de ori pe zi. Mi se spune cum nu se poate. Şi eu le spun: spuneţi-mi cum se poate. Această cultură şi nu o identific cu 10 ani doar pentru că e Traian Băsescu, dar în general domnul Băsescu e un om care doar a distrus. Uitaţi-vă, la anu îşi termină două mandate, dacă a creat un singur lucru care a rămas după el, nu există. Dacă întrebaţi câte lucruri a stricat, câte vieţi a distrus, câte proiecte a îngropat, sunt o mulţime. Deci, genul acesta de mentalitate s-a dus în tot aparatul birocratic, s-a dus în toată societatea românească", a susţinut premierul.

Victor Ponta a adăugat că preocuparea sa este cum să fie dezvoltate acele zone ale României care sunt mai defavorizate.

"Mă duc în Prahova şi mă bucur că s-au făcut foarte multe investiţii, mă bucur că şi în Timiş, în Cluj, în Braşov, în Constanţa, dar tot români sunt şi cei din Vaslui şi cei din Giurgiu şi cei din Mehedinţi. Şi încercăm să văd cum putem să facem să dezvoltăm aceste zone. (...) M-am uitat la judeţul Vaslui pentru că vreau să-i conving pe acei oameni. În acest moment, judeţul Vaslui trimite la bugetul ţării 650 de milioane de lei şi primeşte de la bugetul ţării 2,4 miliarde de lei. (...) În momentul în care vii şi spui, o sută, două sute de oameni, câţi au fost, că, de fapt, nu erau toţi din Pungeşti, veniseră din altă zonă, şi spui: nu domne' să-i gonim pe americani. E în regulă, dar pe cine pui în loc, pe cine aducem ? Ca să creez locuri de muncă, să plătesc pensiile şi salariile, ca să pot să fac drumuri mai bune. (...) Eu cred că este o mare bătălie şi anul viitor, odată şi cu plecarea şi a lui Traian Băsescu din funcţie şi cu aceste decizii, eu cred că România se va desprinde, în sfârşit, definitiv de tranziţia de la comunism. Şi vom înţelege că ne protejăm ţara, ne batem pentru interesele noastre, dar în primul rând ne batem să ne promovăm ţara, nu ne batem între noi. Iar într-o ţară normală, democratică, aşa cum trebuie să fie România, îi asculţi pe toţi, dialoghezi cu toţi, dar nu laşi niciodată o minoritate să-şi blocheze ţara", a mai spus premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ