Ponta: Sunt convins ca toate partidele care au un raspuns la intrebarile mele, legitime, vor raspunde

| 24 aug, 16:34

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după ședința Biroului Permanent Național al PSD, că partidele care consideră legitime întrebările sale pe care le-a adresat pe Facebook vor răspunde la acestea, iar cele care nu vor face acest lucru înseamnă că „habar nu au"

„Eu mi-am făcut datoria, dincolo de adoptarea Codului fiscal, în care a fost puțină discuție serioasă și multă politică. Mi-am făcut datoria să adresez o chestiune pe care, sigur, am discutat-o cu colegii mei din coaliție și anume după Codul fiscal ce urmează? Cum facem un nou Acord cu FMI și instituțiile internaționale, care e alegerea noastră ca țară, apropo de dezvoltare, de MTO și toate celelalte obligații?", a afirmat premierul, după ce a fost întrebat dacă a primit răspunsurile la chestiunile ridicate pe Facebook partidelor politice parlamentare.

Ponta a subliniat că le-a adresat partidelor și o altă întrebare "la care dacă nu se răspunde, nu știm ce urmează". „Mai e cineva astăzi care crede că în 2010 s-a făcut bine că s-au tăiat salariile, pensiile, că s-a mărit TVA? Că dacă mai sunt niște oameni care cred că e bine... Eu, personal, cred că a fost rău, dar e bine să știm ce urmează. Sunt convins că toate partidele care au un răspuns la aceste întrebări legitime vor răspunde. Cele care nu răspund înseamnă că habar nu au", a mai spus premierul.

Victor Ponta a afirmat, anterior, că partidele parlamentare au obligația să răspundă, în contextul dezbaterii asupra noului Cod fiscal, la zece întrebări fundamentale pentru viitorul economic și social al României.

Într-o postare pe Facebook, Ponta întreabă, în primul rând, dacă partidele parlamentare consideră că noul Cod fiscal propus de Guvern este un instrument legislativ categoric mai bun decât cel aflat acum în vigoare.

În al doilea rând, el întreabă dacă parlamentarii au citit acest document înainte să-l voteze. "Dacă da, de ce unele partide au considerat după vot și după trimiterea la reexaminare că noul Cod fiscal este iresponsabil, nesustenabil, prost conceput etc.?", adaugă Ponta.

O altă întrebare pe care premierul o adresează partidelor parlamentare se referă la propunerea Opoziției ca TVA să scadă de la 20% la 19%.

Prim-ministrul cere apoi un răspuns despre impactul estimat al creșterii TVA de la 19% la 24% și al tăierilor de salarii și ajutoare sociale din 2010.

O altă întrebare este legată de țintele de deficit ESA.

Premierul chestionează partidele parlamentare și cu privire la deficitul țării noastre în comparație cu altor state ale UE.

El mai întreabă dacă partidele politice știu că 2014 a fost primul an din ultimii 12 când România a obținut sold bugetar primar pozitiv, de 0,1% din PIB (adică soldul bugetar fără plata de dobânzi a fost pe plus).

Totodată, premierul chestionează partidele și cu privire la faptul dacă acestea știu că "în 2014 România a atins ținta de deficit bugetar structural de 1% din PIB definită drept regulă fiscală în Tratatul privind coordonarea, stabilitatea și guvernanță în cadrul Uniunii Economice și Monetare alături de Olanda, Germania, Danemarca și Austria" și că "țara noastră a avut un deficit bugetar mai mic decât cel prevăzut în acordurile cu FMI/CE/BM".

Premierul le solicită parlamentarilor să spună dacă doresc un nou acord Stand By cu Fondul Monetar Internațional, știind că România îndeplinește criteriile de calificare pentru un alt tip de acord — accesarea unei Linii de Credit Flexibile (având condiții macroeconomice similare cu ale Poloniei).

„Consideră partidele politice că actualul curs de creștere economică neîntreruptă din 2012, scădere a șomajului și ridicare a puterii de cumpărare și a nivelului de trai al populației este sau nu afectat de crize și scandaluri politice având ca pretext măsuri economice? Sau de inconsecvențe legislative absolut ridicole (de felul 'votam în unanimitate Codul fiscal și după o lună anunțăm că este greșit și nu îl mai susținem')? Este necesar și se poate încheia un acord politic pentru dezvoltare economică și creșterea nivelului de trai (care să cuprindă cel puțin principalele obiective privind nivelul de fiscalizare, salariul și pensia medie, modul de finanțare în educație și sănătate) — așa cum s-a făcut pentru Apărare?", mai întreabă Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 oct, 09:34
Eden
. Og Chelsea er klar til at konkurrere United om Sancho, på trods af at de har aftalt en aftale om at skrive Hakim Ziyech fra Ajax i løbet af januar -transfervinduet. Men om de er i stand til at signere ham, er tilbage at se, med Chelsea og Real Madrid
06-93922478
28 sep, 15:36
Geoffrey
. Saka var i stand til at spille 74 minutter af Arsenals 3-3 uafgjort med West Ham efter Spurs-nederlaget, men han kommer ikke til at spille for England torsdag. Southgate fortsætter sine forberedelser til torsdagens venskab med Republikken Irland på We
785-254-3876

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ