Ponta : Vom reintroduce declarația anuală de venit pentru a reduce birocrația

| 21 mar, 15:53

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat sâmbătă că reintroducerea declaraţiei anuale de venit pentru cetăţeni ar putea determina reducerea birocraţiei şi combaterea evaziunii fiscale, transmite Agerpres.

 

"Acum, în România, oamenii se duc la primărie pentru taxe locale, se duc şi la ANAF. Pentru a reduce birocraţia, ai o singură declaraţie, nu cinci declaraţii. Aşa se face în America, Germania, Franţa. În acelaşi timp, poţi să combaţi evaziunea fiscală pentru că de aia te trezeşti în România că îşi face unul trei case şi îşi cumpără cinci maşini şi nu are niciun venit în anul respectiv. Apoi, în proiectul noului Cod fiscal, toate contribuţiile se plafonează la cinci salarii medii. Nu mai e contribuţie din tot salariul, or, pentru asta înseamnă că trebuie să facem nişte reglaje", a declarat Ponta la Parlament.

Ponta a adăugat că se urmăreşte extinderea proiectelor-pilot din Bucureşti şi judeţul Ilfov unde cetăţenii îşi pot plăti taxele online, astfel încât acest serviciu să fie disponibil şi pentru restul ţării.

"Ideea este să nu mai trimitem oamenii să plătească taxe locale separat, la bugetul de stat separat, ci să plătească într-un singur loc. În acest moment există proiectul-pilot făcut la autorităţi locale şi la ANAF, dar e pilot. Trebuie extins softul în aşa fel încât un cetăţean să nu mai meargă cu hârtii. (...) Să intri online, aşa cum se întâmplă la Bucureşti şi la Ilfov, să intri în toată ţara online şi, în al doilea rând, să nu mai plăteşti în mai multe locuri, să le plăteşti într-un singur loc şi de acolo să împartă ANAF mai departe taxe locale şi taxe la buget. În al treilea rând, combaţi evaziunea fiscală", a mai spus premierul.

El a afirmat că subiectul reintroducerii declaraţiei anuale de venit şi simplificarea modalităţilor de plată a taxelor de către cetăţeni este încă în discuţia autorităţilor decidente, avându-se în vedere modelul european.

"Cei care au mai multe surse de venit (depun declaraţii de venit - n.r.), pentru că celui care are salariu sau doar pensie îi depune angajatorul sau Casa de pensii. Dar dacă trebuie să plătească alte taxe, nu e bine să plătească într-un singur loc? (...) Se discută în continuare la Ministerul de Finanţe, în baza proiectului-pilot de la Bucureşti şi Ilfov şi în baza experienţei europene, unde fiecare cetăţean din UE are o declaraţie unică privind venitul anual, vrem să intrăm şi noi în rândul lumii", a susţinut Ponta.

Întrebat când ar putea fi implementat acest proiect, premierul a replicat: "Asta durează, sincer. Nici dacă am vrea nu putem. Haide să vedem rezultatele de la proiectul-pilot, să vedem cum extindem la toate administraţiile fiscale din ţară ca să intre persoanele fizice online, să aplicăm Codul de procedură fiscală de la 1 ianuarie 2016, care reduce foarte multe taxe şi proceduri. Este un proiect, zic eu aşa, pe cinci ani".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ